OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 3. péntek
Ismertető


2023. december 27., szerda 10:28

A Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2023. december 27., szerda (OS) - A Változó Világ Mozgalom (VVM) szerint nincs társadalmi egyetértés értelmes eszmecsere nélkül.

    A társadalmi egyetértést és összefogást nem jó misztifikálni vagy üres frázisként használni. Mindenekelőtt be kell látni, hogy a teljes nézetazonosság illúzió, annak látszatát manipulatív vagy különösen erőszakos eszközökkel fenntartani tragikus. Ugyanakkor fontos alapelvekben és stratégiai kérdésekben döntő a társadalmi egyetértés. Az egyetértés pedig a másik megértésen keresztül jöhet létre, tartható fenn.

Polisz agora nélkül zord, szomorú hely. A modern társadalmak az agora vagy másképpen fórum modern formáinak sokaságát hozta létre a kávéházaktól kezdve a civil és tudós körükön át a politikai, kritikai, filozófiai stb. lapok ezreiig. Ezekben többnyire élénk, pezsgő, színvonalas, termékeny élet, diszkurzus folyt.

    Mindezt elsodorta a "posztmodern" tárdalom "szociális" médiáinak szennyáradata a maga. Utolsó mohikánok újra és újra próbálkoznak kis védett agórák és fórumok kialakításával, de a trollseregek mindenhova beszivárognak és megrontanak.

    Eközben a magyar társadalom rendelkezik egy nagyszerű "hungaricummal": az MTI-OS. A lassan negyvenéves intézmény valóban szabad fórum egy széles kör számára. Érdekes tükre aktuális közállapotainknak, és roppant értékes dokumentumtár. Ideje lenne napirendre tűzni fejlesztését. Belőle egy igazi hiánypótló nemzeti "szociális média" lehetne.

     Kiadó: Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.