2024. május 15. szerda

2023. december 29., péntek 16:57

A Belügyminisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2023. december 29., péntek (OS) - 2024. január 1-jétől emelkedik a pedagógusok bére

A Kormány döntése szerint 2024. január 1-jével 32,2%-kal emelkedik a pedagógus átlagbér, a pályakezdő gyakornokok fizetése pedig a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényben a 2023. évre rögzített 400.000 Ft-os illetményhez képest 528.800 Ft-ra emelkedik és ennél kevesebbet más pedagógusok sem kereshetnek. A Kormány határozatban rendelkezik arról, hogy az emelt bérek februári kifizetéséhez szükséges források biztosítása a központi költségvetés terhére az állami, egyházi és magánintézmények fenntartói részére is megtörténjen.

A pedagógus minősítés és az intézményi tanfelügyelet eljárásait is újraszabályozzák. Erre azért van szükség, mert az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében a pedagógus tanfelügyelet és az intézményvezetői tanfelügyelet megszűnik, az új szabályok értelmében pedig a pedagógus minősítés is önkéntessé válik, az előmenetelhez szükséges gyakorlati idő pedig jelentősen csökken.
     Kiadó: Belügyminisztérium