OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 9. csütörtök
Ismertető


2024. január 5., péntek 14:00

A Magyar Ateista Társaság közleménye
    Budapest, 2024. január 5., péntek (OS) - 2023 legnagyobb pofonát a magyarországi egyházak és a kormány egyházpolitikája kapták: A nép 40%-a megtagadta a népszámláláson, hogy megvallja az államnak a vallását, és 16% felvállalta, hogy vallástalan. Ők együtt a társadalom 56%-át képviselve egyértelművé tették, hogy a kormány vallás párti és a bevett egyházakat kiemelten finanszírozó politikájának nincsen társadalmi legitimációja. A keresztény egyházhoz tartozásukat felvállalók 43%-nyi kisebbségbe kerültek.

    2024-ben a kormánynak legitim alapokra kell visszahelyeznie a vallás- és egyházpolitikát:

- Az állami jogszabályok nem alapulhatnak vallási tanításokon.
- Az állam és képviselői nem részesíthetik előnyben a vallásosságot és az egyházakat, és nem uszíthatnak a vallásmentesen élők ellen. A közmédiában objektíven kell bemutatni a vallásmentes világnézeteket (is).
- Az oktatási, szociális és egyéb közszolgáltatásokat egyenlő feltételekkel kell finanszírozni, akár önkormányzat, akár az állam, akár civil szervezet, akár egyház a fenntartó. Mindenhol biztosítani kell a világnézeti szempontból semleges, minőségi közszolgáltásokhoz való hozzáférést.
- Az egyházaknak térítésmentesen átadott vagyont vissza kell szolgáltatni a köznek.
- Az “egyházi" 1%-on túl közpénzek nem fordíthatók hitéleti célokra.

Az állam vallási semlegessége a felekezeti arányoktól független alapérték: amíg van, aki vallási hovatartozása vagy vallástalansága miatt hátrányt szenved, addig nincs valódi vallási és világnézeti szabadság Magyarországon.

     Kiadó: Magyar Ateista Társaság

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.