2024. május 9. csütörtök

2024. január 5., péntek 14:00

A Magyar Ateista Társaság közleménye
    Budapest, 2024. január 5., péntek (OS) - 2023 legnagyobb pofonát a magyarországi egyházak és a kormány egyházpolitikája kapták: A nép 40%-a megtagadta a népszámláláson, hogy megvallja az államnak a vallását, és 16% felvállalta, hogy vallástalan. Ők együtt a társadalom 56%-át képviselve egyértelművé tették, hogy a kormány vallás párti és a bevett egyházakat kiemelten finanszírozó politikájának nincsen társadalmi legitimációja. A keresztény egyházhoz tartozásukat felvállalók 43%-nyi kisebbségbe kerültek.

2024-ben a kormánynak legitim alapokra kell visszahelyeznie a vallás- és egyházpolitikát:

- Az állami jogszabályok nem alapulhatnak vallási tanításokon.
- Az állam és képviselői nem részesíthetik előnyben a vallásosságot és az egyházakat, és nem uszíthatnak a vallásmentesen élők ellen. A közmédiában objektíven kell bemutatni a vallásmentes világnézeteket (is).
- Az oktatási, szociális és egyéb közszolgáltatásokat egyenlő feltételekkel kell finanszírozni, akár önkormányzat, akár az állam, akár civil szervezet, akár egyház a fenntartó. Mindenhol biztosítani kell a világnézeti szempontból semleges, minőségi közszolgáltásokhoz való hozzáférést.
- Az egyházaknak térítésmentesen átadott vagyont vissza kell szolgáltatni a köznek.
- Az “egyházi" 1%-on túl közpénzek nem fordíthatók hitéleti célokra.

Az állam vallási semlegessége a felekezeti arányoktól független alapérték: amíg van, aki vallási hovatartozása vagy vallástalansága miatt hátrányt szenved, addig nincs valódi vallási és világnézeti szabadság Magyarországon.

Kiadó: Magyar Ateista Társaság