OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 2. csütörtök
Ismertető


2024. január 17., szerda 12:34

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2024. január 17., szerda (OS) - Gettóiskolákat csinál az Orbán-kormány az állami iskolákból, hogy fizetős magániskolákba terelje a magyar gyerekek többségét

    Egyre több hazai és nemzetközi felmérés, legutóbb pedig a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont kutatása is azt bizonyítja: az Orbán-kormány miatt nő az iskolai szegregáció. Egyre több gyerek kényszerül lepusztuló gettóiskolákban tanulni, ahonnan semmi esélyük a társadalmi felemelkedésre és a magasabb iskolai végzettség megszerzésére.

Csak a Dobrev Klára vezette Árnyékkormány szociáldemokrata fordulata akadályozhatja meg a kormányváltás után, hogy az Orbán-kormány az állami oktatás szándékos tönkretételével a szegény családból származó, hátrányos helyzetű gyerekeket gettóiskolákba kényszerítse, míg a többieket fizetős magániskolákba terelje. Amíg az állami iskolákból lassan gettóiskolák lesznek a megszorítások és a tanárhiány miatt, addig csak a magániskolák diákjainak lesz esélyük bejutni gimnáziumokba és egyetemekre. A milliárdosok gyerekei pedig olyan elitiskolákba járhatnak majd, ahol a tehetség helyett a szülők gazdagsága alapozza meg a gyerekek jövőjét. Tehát Orbán oktatási rendszere tovább erősíti azokat a társadalmi egyenlőtlenségeket, amelyek ellen mi, szociáldemokraták küzdünk. Magániskolák és gettóiskolák helyett minden gyermeknek egyenlően biztosított, erős állami oktatást, a milliárdos elit kiszolgálása helyett igazságos Magyarországot akarunk.

Barkóczi Balázs
oktatási és kulturális árnyékminiszter

     Kiadó: Demokratikus Koalíció

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.