2024. május 6. hétfő

2024. január 19., péntek 10:23

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2024. január 19., péntek (OS) - Nagy Márton Davosban: az EU-nak lépéseket kell tennie az új iparágak és a versenyképesség megerősítése érdekében

Az évente Davosban megrendezésre kerülő Világgazdasági Fórum célja a világ legbefolyásosabb politikusai, üzletemberei, tudósai közötti párbeszéd ösztönzése többek között a globális gazdasági és környezeti problémákról, a geopolitikai, valamint politikai aggályokról. A január 15-19. között megrendezésre kerülő, 2024-es Fórum pénteki napján részt vett és beszédet mondott Nagy Márton. A nemzetgazdasági miniszter beszédében a világgazdasági környezet átfogó értékelése mellett az új gazdasági trendekről, az új iparágakra való átállás dinamikájáról és az ezekhez történő alkalmazkodásról osztotta meg gondolatait.
Nagy Márton kifejtette, hogy a világgazdaságban jelentős strukturális változások zajlanak, amelyben Európa lassan alkalmazkodik az új trendekhez, miközben az ázsiai országok, különösen Kína, rendkívül jól reagáltak a közelmúlt globális kihívásaira, azok leküzdésére és saját gazdaságaik megerősítésére. Hozzátette, hogy ezek az államok mind belföldön, mind pedig a globális térben minden eszközt felhasználtak versenyképességük növelésére. Ezzel szemben az Európai Unió a kibontakozó globális támogatási versenyre rossz választ adhat azzal, hogy a maastrichti kritériumokhoz való visszatérést szorgalmazza, ami erősen rontja a fellendülő növekedést, miközben versenyhátrányt okoz az uniós tagállamoknak.

Kiadó: Nemzetgazdasági Minisztérium