OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 4. szombat
Ismertető


2024. január 22., hétfő 08:43

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja közleménye
    Budapest, 2024. január 22., hétfő (OS) - Meg kell őriznünk a magyar kultúrát! -

    Gondolkodó, felelős országvezetés éppen a magyar kultúra tiszteletéből fakadóan nem venné ki a közoktatásból a művészet történetének tanítását. A Magyar Kultúra Napján ki kell mondani, hogy a magyar kultúrát csak úgy tudjuk megőrizni az utókornak, ha értő tudással ápoljuk azt.

Értően csak akkor kapcsolódhatunk a magyar kultúrához, ha fel vagyunk vértezve a megfelelő tudással. Csak akkor értékelhetjük értékén szépségeit, csodáit, amennyiben átlátjuk mélységeit, összefüggéseiben tárul elénk megannyi árnyalata. Ehhez elengedhetetlen az az általános műveltség, amit az iskolában szívunk magunkba a művészettörténet tantárgy elsajátítása során is.

Ha nincs átfogó tudásunk arról, hogy az emberi civilizációval együtt miként fejlődött a művészet, ha nem tudjuk beazonosítani a különböző korok aktuális áramlatait, ha nem értjük, hogyan épült egymásra a képzőművészet az építészettel, a próza a zenével, akkor ugyan mit érthetünk a kultúrából? Ha nem ismerjük a rétegződéseket, akkor hogyan értsük meg Ady sorait, József Attila szenvedését, vagy Faludy gondolatait? Hogyan értsük tájegységeink népzenéjét, táncainkat, színdarabjainkat, ha a bennünk lévő fundamentum nem elég masszív és érett a befogadásra?

Kulturális értékeinket csak úgy tudjuk megőrizni, ha értjük azokat, ezért fontos megtartani a művészettörténet tantárgyat a közoktatásban. Ennek érdekében az LMP elindította erre vonatkozó petícióját, ami a párt honlapján található.

LMP Sajtó
    
     Kiadó: LMP - Magyarország Zöld Pártja

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.