OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 3. péntek
Ismertető


2024. január 22., hétfő 15:41

Az MSZP Országos Központ közleménye (1. rész)
    Budapest, 2024. január 22., hétfő (OS) - A magyar kultúra napján szembe kell nézni a legsúlyosabb problémákkal

    A magyar kultúra napja ünnep, ugyanakkor jó apropó is a helyzetértékelésre. A politika akkor jár el helyesen, ha nem diktálni akar a kultúra világában, hanem biztosítja a megfelelő anyagi és egyéb hátteret az alkotói, művészeti szabadság kibontakozásához.A Zeneakadémia, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Nemzeti Színház, valamint az Operaház vezetőinek ügye jól bizonyítja, hogy a hatalmi politika érvényesül a kulturális politika helyett.
A hatalmi politika mellett, a jelenlegi világtrend hatásai is érvényesülnek a hazai kulturális életben. Az információs forradalom következményeként világszerte megkérdőjeleződik, hogy van-e még szükség olyan helyi, városi művelődési központokra, közösségi terekre, amelyek korábban a közművelődést és a kultúrát is nagy mértékben meghatározták egy adott országban.
Az MSZP álláspontja szerint szükség van ezeknek az intézményeknek a fenntartására, hiszen például egy online kiállítás sosem fogja tudni pótolni a személyesen megélt közösségi élményt. Az aktuális magyar kultúrapolitika azonban megfeledkezett a közművelődési dolgozókról, ebben az ágazatban két éve nem volt béremelés. Az MSZP szerint ezért a közművelődési dolgozók esetében mielőbbi bérrendezésre van szükség, valamint új életpályamodellre is szükség van.
     Kiadó: MSZP Országos Központ

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.