2024. május 3. péntek

2024. január 23., kedd 09:02

A Demokratikus Koalíció közleménye (1. rész)
    Budapest, 2024. január 23., kedd (OS) - Dobrev Klára: Szabad kultúra nélkül nem létezik polgári Magyarország sem

Budapesten mutatta be az Árnyékkormány kulturális programját Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, Barkóczi Balázs oktatási és kulturális árnyékminiszter és Szűcs Balázs, az Új Köztársaságért Alapítvány kulturális munkacsoportjának vezetője, Erzsébetváros alpolgármestere.

Dobrev Klára beszédében kiemelte: szabad kultúra nélkül nem létezik polgári Magyarország sem. "A polgári Magyarország megteremtéséhez elengedhetetlen, hogy az európai élethez szükséges módon emelkedjenek a fizetések és a nyugdíjak, élhessünk egészségben és kaphassanak a gyerekeink megfelelő képzést. De egy sikeres, békés és kiegyensúlyozott európai Magyarországhoz kell az is, hogy a lassan másfél évtizede tartó kultúrharc helyett egy sokszínű, mindenki számára elérhető és megfizethető, sokszínű kulturális életünk legyen" – fogalmazott, hozzátéve: kultúra nélkül szegényebb lenne az életünk, kevésbé lennénk képesek megérteni egymást.

Dobrev Klára kifejtette: a kultúra nem úri hóbort, nem privilégium és nem csak szórakozás, hanem közösségformáló, nemzetmegtartó erő is, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy erős, összetartó közösség legyünk. "Nekünk, szociáldemokratáknak kell olyan életet teremtenünk, amiben az élet nem csak munkából, számlafizetésből és bevásárlásból áll, hanem marad benne idő és pénz másra is. Európában ez nem luxus, hanem az élet szerves része, azzá kell tennünk nekünk is" – fogalmazott az árnyékminiszterelnök.

Kiadó: Demokratikus Koalíció