OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 6. hétfő
Ismertető


2024. január 26., péntek 10:34

Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal közleménye (1. rész)
    Budapest, 2024. január 26., péntek (OS) - Újabb rekordok – ismét kiemelkedő évet zárt a Budapesti Közművek Fővárosi Hulladékhasznosító Műve

        Több mint 40 éves fennállásának újabb rekorderedményeit érte el 2023-ban a Budapesti Közművek tulajdonában lévő Fővárosi Hulladékhasznosító Mű. Az áramtermelés felértékelődésének időszakában a Budapesti Közművek létesítményében, hazai energiahordozóból tavaly előállított villamos energia mennyisége több mint 10 %-kal haladta meg a megelőző évi értéket, összesen 105,68 GWh áramot juttatva az országos hálózatba. Emellett az előállított  hőenergia is a tavalyelőtti rekordérték közelében alakult, 1,1 millió GJ volument érve el. A  létesítmény a fővárosban keletkező kommunális hulladék hasznosításában is rekorderedménnyel zárt, 2023-ban összesen 398.582 tonna települési szilárd hulladék környezetkímélő módon történő hasznosítását tette lehetővé.
     Az 1982-ben üzembe helyezett, időközben átfogó rekonstrukción átesett mű Budapest, és egyúttal Magyarország egyetlen, kommunális hulladékot termikusan hasznosító létesítménye.  Az elmúlt évben további jelentős volumenű, összesen több mint 1,6 milliárd forint értékű kiemelt pótló és fejlesztő beruházást és felújítást  is elvégeztek az erőműben.
     Az erőmű kapcsolt távhő- és villamos energia termelése 2023-ban több mint 30 millió m3 földgáz felhasználását takarította meg Magyarország számára.

     Kiadó: Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.