2024. május 5. vasárnap

2024. január 30., kedd 11:22

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság NAIH közleménye (1. rész)
    Budapest, 2024. január 30., kedd (OS) - Az Adatvédelem Napja egy nemzetközi ünnepnap, melyet 2007. óta az Európa Tanács kezdeményezésére minden évben január 28-án ünneplünk - 1981-ben ugyanis ezen a napon nyílt meg aláírásra a Tanács 108. számú Adatvédelmi Egyezménye, mely az első adatvédelem területén elfogadott, jogilag kötelező erejű nemzetközi instrumentum. Az ünnepnap elsődleges célja a figyelem felkeltése és a kialakult jó gyakorlatok népszerűsítése.

A XXI. század kihívásai miatt az elmúlt években az adatvédelmi szabályozás fókuszába a digitális tér átfogó megújítása került. 2023-ban jelentős előrelépések történtek az uniós digitális jogszabálycsomag elfogadására, melynek egyik kiemelkedő jelentőségű eleme az ún. adatkormányzási rendelet (DGA).
A DGA célja az adatközpontú innováció, azaz a stratégiai területek, ágazatok (például: egészségügy, környezetvédelem, energiaügy, mezőgazdaság, mobilitás, pénzügyek, gyártás, közigazgatás) és az uniós országok közötti adatmegosztás megkönnyítése annak érdekében, hogy kihasználja az adatokban rejlő lehetőségeket az európai polgárok és vállalkozások javára. 2024. január 1-jétől a NAIH látja el a DGA szerinti "illetékes hatóságra" háruló feladatokat.

Kiadó: Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság NAIH