OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 20. hétfő
Ismertető


2024. február 1., csütörtök 18:41

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye (2. rész)
    Budapest, 2024. február 1., csütörtök (OS) - Nagy Márton a magyar-kínai együttműködés sikerességét méltatta a Magyar Posta "a sárkány éve" bélyegkibocsátásán

    Kína Magyarország kilencedik legjelentősebb kereskedelmi partnere, de a gazdasági kapcsolatok fejlődését jelzi az is, hogy az ázsiai ország vált hazánk első számú Európán kívüli gazdasági szereplőjévé. A miniszter rámutatott, hogy Kína 2021-ben a 8-ik helyet foglalta el a Magyarországra érkező legnagyobb FDI befektetők sorrendjében. Ugyanakkor, ha a CATL vagy éppen a BYD beruházást véglegesen megvalósuló befektetési projektként számítanánk, úgy Kína a második helyre ugrana a legnagyobb befektetőink között, ráadásul a Magyarországon jelen lévő több mint 380 kínai vállalat közel 16 ezer főt foglalkoztat. Nagy Márton kiemelte, hogy a külföldi befektetők közül egy év alatt Kína hozta be a legtöbb befektetést Magyarországra 2023-ban.
A kormány célja, hogy tovább erősítse hazánk találkozási pont jellegét, azaz Magyarországon találkozzon a keleti és nyugati tőke, valamint high-tech technológia. Ebben partnerként tekintünk Kínára, miközben a magyar-kínai kapcsolatokat a kölcsönös tisztelet határozza meg. Nagy Márton végezetül hozzátette: amit hazánk vár a Sárkány évétől az az "Egy Övezet Egy Út" programhoz kötődő kapcsolatok aktívabbá tétele és mélyítése, amely egybecseng Xi elnök tavaly őszi bejelentésével is, miszerint 780 milliárdnyi yuan forrás nyílik meg, amelyből  Magyarország is egyre nagyobb mértékben kíván részesülni.

     Kiadó: Nemzetgazdasági Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.