OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 17. péntek
Ismertető


2024. február 4., vasárnap 14:03

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja közleménye
    Budapest, 2024. február 4., vasárnap (OS) - Autópálya-fejlesztés helyett vasútfejlesztést -

    A napokban jelent meg a hír, hogy a kormány költségvetési forrást biztosít arra, hogy az M1-es autópálya Bicske és Budapest közötti szakaszát kettőről három sávosra bővítsék. Az LMP szerint a klímaválság közepén nem autópályákat kell fejleszteni, hanem a vasutat.

Miközben az 1-es vasúti fővonal Budapest és Hegyeshalom között pontosan ugyanannyira telített, mint az M1-es autópálya, a kormány a nagyberuházások leállítása közepette is autópálya-bővítésbe kezd. Pedig számos terv áll rendelkezésre az 1-es vasútvonal fejlesztésére. Ezek közül érdemes megemlíteni a Kelenföld és Törökbálint közötti szakasz kettőről négy vágányra történő bővítését, az Almásfüzitő és Komárom közötti szakasz 160 km/h pályasebességre történő felújítását, valamint a fővonal négy vágányosra bővítését a budapesti elővárosoktól egészen Győrig. Ezek a tervek csak arra várnak, hogy ugyanolyan költségvetési forrásban részesüljenek, mint a most jóváhagyott bicskei autópálya-bővítés.

A klímaválság közepén nem lehet klímabajnok az a kormány, amelyik autópályákat épít. A közúti közlekedés növelése helyett annak csökkentését kellene elérni: ehhez pedig nem szabad vonzóbb autós infrastruktúrát építeni, hanem fejleszteni kell a valódi alternatívát jelentő vasutat.

LMP sajtó
     Kiadó: LMP - Magyarország Zöld Pártja

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.