OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 18. szombat
Ismertető


2024. február 8., csütörtök 11:14

Az MSZP Országos Központjának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2024. február 8., csütörtök (OS) - Az MSZP parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a kegyelmezési jog gyakorlatának felülvizsgálatára

    A Magyar Szocialista Párt Országgyűlési Képviselőcsoportja kezdeményezi, hogy egy parlamenti bizottság vizsgálja felül a köztársasági elnök által gyakorolt egyéni kegyelmek miniszteri előkészítését és ellenjegyzési gyakorlatát.

Novák Katalin köztársasági elnöki kegyelemben részesített egy pedofil bűnsegédjét, a döntését pedig Varga Judit akkori igazságügyi miniszter ellenjegyezte. Nem volt kötelező a kegyelmi kérvényt elfogadni, és nem volt kötelező a kegyelmi döntést ellenjegyezni. Az Alkotmánybíróság már egy 2007-ben hozott határozatában rögzítette: "az igazságügyért felelős miniszter sem kötelezhető arra, hogy a köztársasági elnök kegyelmi döntéséről szóló határozatot automatikusan ellenjegyezze; őt az ellenjegyzés vagy annak megtagadása kérdésében illeti meg döntési jog".

     Kiadó: MSZP Országos Központ

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.