OS Országos Sajtószolgálat
2024. február 24. szombat
Ismertető


2024. február 12., hétfő 12:17

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye (2. rész)
    Budapest, 2024. február 12., hétfő (OS) -

    új elektromotor-gyáregysége.
A nemzetgazdasági miniszter kiemelte, hogy a járműipar jövőjét az elektromos autók jelentik, 2030-ra az eladott autók 55%-a lehet elektromos. A Kormány célja, hogy tovább erősítve hazánk találkozási pont jellegét, a nyugati és keleti tőke, valamint csúcstechnológia Magyarországon kapcsolódjon össze. Ez az autóipar területén a nyugati autógyártók és a keleti high-tech akkumulátorgyártók összefonódását jelenti. Ma már Magyarországon gyárt és fejleszt a 3 legnagyobb prémium német autógyártó vállalat, miközben a világ TOP 10 keleti akkumulátorgyártó vállalatából 3 telepített gyártást hazánkban.
A miniszter jelezte, hogy a Versenyképességi Tanács informális ülésén kezdeményezte, hogy az általános zöld és digitális átállás támogatása helyett ágazati megközelítés valósuljon meg. Ezért arra tett javaslatot, hogy egy új közös uniós program jöjjön létre, amely az elektromos autók dedikált támogatását célozza mind fogyasztói mind pedig gyártói oldalról.
Nagy Márton mindezek mellett kiemelte, hogy a járműipar a hazai növekedés motorja, az ágazat szűken értelmezve közel 100 ezer főt foglalkoztat, míg tágabban értelmezve a 150 ezret is elérheti ez a szám. Középtávon a magyar járműipar GDP arányos termelési értéke akár a GDP 30%-át is megközelítheti, amely jelentős előrelépés a mostani 20%-os értékhez képest. Ezt támogatja az is, hogy a következő években több mint 6300 milliárd forintnyi fejlesztés érkezhet az ágazatba, amivel 20 ezer új munkahely létesülhet.

     Kiadó: Nemzetgazdasági Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.