OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 20. hétfő
Ismertető


2024. február 20., kedd 11:29

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete közleménye (2. rész)
    Budapest, 2024. február 20., kedd (OS) - Béremelést a felsőoktatásban! Most!

        A hazai felsőoktatásban lezajlott modellváltással erősödött a modellváltó intézmények finanszírozása, mely pozitív hatással volt dolgozóik bérezésére is. Ez a gyakorlat mesterségesen generált egyenlőtlenséget a modellváltáson átesett és az állami fenntartásban maradt intézmények között. Utóbbiak e téren hátrányos helyzetbe kerültek, a kormány máig adós a versenyhátrány megszüntetésével.
Az egyébként üdvözlendő pedagógus béremelés ráirányította a figyelmet az oktatás egészére kiterjedő, átgondolt bérrendezés hiányára, tovább súlyosbítva az állami felsőoktatási intézményekben dolgozók bérhelyzetét, különösen a kezdőbérek, garantált illetményelemek tekintetében.
     Az állami fenntartású egyetemeken elmaradt a versenyképes, megtartó erejű garantált bérrendszer kialakítása, az ezzel járó feszültségek szinte elviselhetetlenné váltak. A közoktatási bérfejlesztés közvetlen szívóerőt gyakorol ezen egyetemeken, elsősorban a természettudományos területen dolgozókra. Többször felmerült a lehetőség, hogy ezek az intézmények is áttérhetnének alapítványi fenntartásra, ám ez esetben nemcsak elvesztenék pályázati forrásaik jelentős részét, de renoméjuk, nemzetközi szakmai kapcsolataik látnák kárát.
     Ez a bizonytalan helyzet nem tartható fenn! Követeljük, hogy a kormány emelje meg a felsőoktatásban dolgozók bérét, vezesse be a garantált bér nemzetgazdasági átlagjövedelemhez kötött éves emelését, vizsgálja felül, tegye inflációkövetővé a képzési normatívákat.

     Kiadó: Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.