2024. július 27. szombat

2024. február 20., kedd 22:44

Az Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért Közép-Kelet-Európa Alapítvány közleménye (2. rész)
    Budapest, 2024. február 20., kedd (OS) -

Sajnos meglepően sok esetben derül ki (és sokszor épp a leghátborzongatóbb esetekben), hogy a gyilkosságok elkövetői nyugtatókat vagy antidepresszánsokat szedtek, vagy épp azok elvonási tünetei miatt voltak beszámíthatatlanok. Mindössze két éve történt Magyarországon, hogy egy salgótarjáni nő 71 késszúrással végzett saját édesanyjával, de a tettére nem is emlékszik, mert akkor is éppen pszichiátriai szerek hatása alatt volt.

Hazánkban közel háromszázezren szednek antidepresszánsokat, és több százezren olyan nyugtatókat, mint a Xanax – melynek betegtájékoztatója leírja, hogy a szer erőszakos késztetéseket válthat ki. Természetesen nem mindenki tapasztal erőszakos reakciókat a szedésüktől, viszont a rengeteg hivatalos figyelmeztetésből, melyek ezzel kapcsolatban már napvilágot láttak, az derül ki, hogy a lakosság bizonyos százaléka nagyon is fog. Különböző országok gyógyszerhatóságai eddig összesen 27 figyelmeztetést adtak ki a pszichiátriai szerek által kiváltott erőszak, mánia, pszichózis, ellenségesség, agresszió vagy gyilkossági gondolatok miatt.

A bűncselekmények áldozatainak világnapján az alapítvány felhívja a hatóságok figyelmét, hogy az áldozatok segítésén és az elkövetők üldözésén túl nagyobb figyelmet érdemelne az olyan háttérokok feltárása, mint az erőszakos viselkedést kiváltó pszichiátriai szerek, melyek felírását a társadalombiztosító finanszírozza az adófizetők pénzéből. Az ilyen szerek használatának visszaszorításával számos tragédia megelőzhető lenne.
     Kiadó: Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért Közép-Kelet-Európa Alapítvány