OS Országos Sajtószolgálat
2024. július 27. szombat
Ismertető


2024. február 20., kedd 22:44

Az Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért Közép-Kelet-Európa Alapítvány közleménye (2. rész)
    Budapest, 2024. február 20., kedd (OS) -

    Sajnos meglepően sok esetben derül ki (és sokszor épp a leghátborzongatóbb esetekben), hogy a gyilkosságok elkövetői nyugtatókat vagy antidepresszánsokat szedtek, vagy épp azok elvonási tünetei miatt voltak beszámíthatatlanok. Mindössze két éve történt Magyarországon, hogy egy salgótarjáni nő 71 késszúrással végzett saját édesanyjával, de a tettére nem is emlékszik, mert akkor is éppen pszichiátriai szerek hatása alatt volt.

Hazánkban közel háromszázezren szednek antidepresszánsokat, és több százezren olyan nyugtatókat, mint a Xanax – melynek betegtájékoztatója leírja, hogy a szer erőszakos késztetéseket válthat ki. Természetesen nem mindenki tapasztal erőszakos reakciókat a szedésüktől, viszont a rengeteg hivatalos figyelmeztetésből, melyek ezzel kapcsolatban már napvilágot láttak, az derül ki, hogy a lakosság bizonyos százaléka nagyon is fog. Különböző országok gyógyszerhatóságai eddig összesen 27 figyelmeztetést adtak ki a pszichiátriai szerek által kiváltott erőszak, mánia, pszichózis, ellenségesség, agresszió vagy gyilkossági gondolatok miatt.

A bűncselekmények áldozatainak világnapján az alapítvány felhívja a hatóságok figyelmét, hogy az áldozatok segítésén és az elkövetők üldözésén túl nagyobb figyelmet érdemelne az olyan háttérokok feltárása, mint az erőszakos viselkedést kiváltó pszichiátriai szerek, melyek felírását a társadalombiztosító finanszírozza az adófizetők pénzéből. Az ilyen szerek használatának visszaszorításával számos tragédia megelőzhető lenne.
     Kiadó: Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért Közép-Kelet-Európa Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.