OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 22. hétfő
Ismertető


2024. február 28., szerda 20:09

A Magyarországi Krisna-Tudatú Hívők Közössége közleménye
    Budapest, 2024. február 28., szerda (OS) - Az UNESCO a 42. párizsi ülésen elfogadta a Krisna-tudatú Hívők Nemzetközi Közössége (ISKCON) által benyújtott és az indiai kormány által előterjesztett javaslatot Bhaktisziddhánta Szaraszvatí Thákura születése 150. évfordulójának megünneplésére, mely 2024. február 29-ére esik.

        A Krisna-hívők számára ez igen jelentős eredmény, hiszen első alkalommal ismert el az ENSZ egy hindu-vaisnava (Krisna-hívő) szentet. Bhaktisziddhánta Szaraszvatí Thákura (1874-1937) kora elismert tudósa, filozófusa, társadalmi reformere és kiemelkedő lelki vezetője volt, aki szakított a külsőségekkel, és a praktikumra helyezte a hangsúlyt. A kihívásokkal teli brit uralom idején összesen 64 templomot alapított szerte Indiában, Srí Lankán, Bangladesben és Burmában. Ő alapította meg a Gaudiya Math, a vaisnava történelem első szervezett intézményét is. Az ő kiemelkedő tanítványa, Bhaktivédanta Szvámi Prabhupáda volt az, aki később, 1965-ben a Krisna-hívők világszervezetét alapította meg.
     A Krisna-hívők azt remélik, hogy ez az elismerés hozzájárul majd Bhaktisziddhánta Szaraszvatí Thákura és jeles tanítványa, Bhaktivédanta Szvámi Prabhupáda dicsőségének további megismertetéséhez. India ősi bölcsességének ápolása, irodalmi alkotásaik, fordításaik, és később a nyugati emberek felé is közvetített tanítások révén az ébredni vágyó polgárok tömegeinek életét változtatták és változtatják meg azóta is a nyugati fogyasztói társadalomban. 2024-ben a Krisna-hívők szerte a világon nagy tisztelettel emlékeznek rá.

     Kiadó: Magyarországi Krisna-Tudatú Hívők Közössége

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.