2024. május 9. csütörtök

2024. március 22., péntek 09:34

A Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség közleménye (1. rész)
    Budapest, 2024. március 22., péntek (OS) - A Víz Világnapjához kapcsoló, a Magyar Víz és Szennyvíztechnikai Szövetség által tartott sajtótájékoztató helyenként drámai dolgokra hívta fel a figyelmet és az áldozatvállalás fontosságára.

A "VIZET MINDENKINEK" és a "NEM HAGYUNK SENKIT HÁTRA" hívómondatok ellenére az ENSZ Fenntartható fejlődési célok "Tiszta víz és jó higiénés körülmények" célterületének teljesítését értékelő 2023-as konferenciája súlyos lemaradásokat állapított meg. A 2024-es "Víz a Békéért". jelmondat a vízválságok (kevés víz, sok víz, szennyezett víz) okozta konfliktusok miatt aktuális, melyek számos lokális és nemzetközi feszültség és háborúskodás kirobbantói.
A klíma- és a helyenként robbanásszerű demográfiai változások okán a VÍZBIZTONSÁG a GLOBÁLIS BÉKE kulcstényezőjévé vált. Lokális szinten a vízkészletek mennyiségi és minőségi megóvása, az ezt szolgáló infrastruktúra fenntartása a társadalmi béke alapja, amit az egymás – és a jövő nemzedékek iránti áldozatvállalással óvhatunk meg.
Amennyiben tehát a Víz a Béke záloga, akkor áldozzunk is érte! Többek között erről is szólt a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség panelbeszélgetése a Margitszigeti Víztoronyban, a Víz Világnapjának apropóján
A résztvevők Gyura Gábor UNEP (ENSZ környezetvédelmi biz.) pénzügyi szakértő, Dedák Dalma WWF környezetvédelmi tanácsadó és dr. Kovács Károly a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség elnöke volt, Litkai Gergely klímaaktivista.

Kiadó: Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség