OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 27. szombat
Ismertető


2024. március 28., csütörtök 08:49

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye (2. rész)
    Budapest, 2024. március 28., csütörtök (OS) - Dinamikusan nő turisztikai ágazat teljesítménye, januárt követően a februári eredmények is felülmúlták a 2019-es rekordév adatai

    A vendégforgalom összetétele kiegyenlítetten alakult, februárban a vendégéjszakák 54 százalékát külföldiek töltötték el hazánkban. A hozzájuk köthető 1,2 millió vendégéjszaka 24 százalékkal múlta felül a tavalyit, és 13 százalékkal a 2019. februárit is túlszárnyalta. A belföldi vendégek által eltöltött több mint 1 millió vendégéjszaka 14 százalékkal haladja meg a tavaly februári és 1 százalékkal a 2019-es adatokat.
Az élénkülő utazókedvnek köszönhetően a szálláshelyek csaknem 48 milliárd forint bevételt könyvelhettek el, 15 százalékkal többet, mint tavaly ilyenkor. Ennek az összegnek nagyobb részét, 29 milliárd forintot vidéken költötték el a vendégek, ahol a bevételek 18 százalékkal haladták meg a tavaly februárit.
A vendéglátóhelyeken összesen 130,3 milliárd forint bevétel keletkezett 2024 februárjában, amely 15,5 százalékos növekedést jelent az előző év második hónapjához képest, 2019 februárjához képest pedig csaknem megduplázódott a bevétel.
A turizmus a magyar gazdaság stratégiai fontosságú ágazata, amely a GDP több mint 10 százalékát biztosítja és közvetlen vagy közvetett módon 400 ezer embernek biztosít megélhetést. A turisztikai fogyasztás bővülése jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy 2024-ben a kormány újraindítsa a gazdasági növekedést.

     Kiadó: Nemzetgazdasági Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.