OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 22. hétfő
Ismertető


2024. április 3., szerda 10:00

A Momentum Mozgalom közleménye
    Budapest, 2024. április 3., szerda (OS) - Cseh Katalin javasolni fogja a Bizottságnak, hogy a női egészségügyre vonatkozó ajánlások betartása ne opcionális legyen a tagállamok számára, hanem kötelező érvényű

    Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője a közösségi médiában reagált arra a hírre, hogy egy háziorvos megtagadta a fogamzásgátló felírását páciensének. A képviselőnő szerint a fogamzásgátló készítmények használata nem lehet indok arra, hogy nőket megszégyenítsenek, és javasolni fogja az Európai Bizottságnak, hogy a női egészségügyre vonatkozó ajánlások kötelezőek legyenek.

"Nőként és liberális képviselőként is alapvető jognak tartom, hogy elérhető legyen minden európai nő számára a biztonságos és megfizethető fogamzásgátlás. Biztonságos és megfizethető - egyforma hangsúllyal. Éppen ezért olvastam felháborodva azokat a beszámolókat, amelyekben vagy egy erasmusos lánytól tagadta meg egy magyar orvos az esemény utáni tablettát, vagy most épp egy háziorvos nem írt fel fogamzásgátlót, mert ellenkezik a nézeteivel" – kezdi Cseh, majd hozzáteszi, hogy a magyar rendszer körülményes és sokszor megalázó, pedig a biztonságos és elérhető fogamzásgátlás és edukáció vezetne az abortusz számok csökkenéséhez.

"Akkor is elutasítaná-e a magyar kormány az Európai Bizottság ajánlását például a tabletta vény nélkül elérhetővé tételéről, ha ezt férfiaknak kellene bevennie? Javasolni fogom a Bizottságnak, hogy a női egészségügyre vonatkozó ajánlások betartása ne opcionális legyen a tagállamok számára, hanem kötelező érvényű" - zárja.
    
     Kiadó: Momentum Mozgalom

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.