OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 3. péntek
Ismertető


2024. április 5., péntek 13:02

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2024. április 5., péntek (OS) - Ideje, hogy véget vessünk az akkumulátorgyártó cégek ámokfutásának! -

    A komáromi és a gödi eset újra rámutatott, hogy azonnali lépéseket kell tenni az akkumulátorgyárak – vagy egyéb ipari tevékenységek – által okozott rendszeres környezetszennyezés, és a dolgozók életét veszélyeztető üzemi balesetek alapos kivizsgálása és megelőzése érdekében. Ezért Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának (FFB) LMP-s elnöke április 16-ra rendkívüli ülést hívott össze az iparággal kapcsolatos problémák kivizsgálására, Szijjártó Péter és Pintér Sándor miniszterek rendkívüli meghallgatására.

Miután pár nappal ezelőtt a komáromi SK akkumulátorgyárból kellett nyolc embert mérgezéses tünetekkel kórházba szállítani, most a Greenpeace számolt be arról, hogy a gödi Samsung gyár közelében az akkumulátorgyártásban is használt magzatkárosító oldószert (NMP) találtak a földekre ömlő szennyvízben. A szervezet még február végén egy csőtörésnél vett mintákat az üzem melletti termőföldre nagy mennyiségben kifolyó vízből, és tájékoztatásuk szerint a laboratóriumi vizsgálat a vízmintákban jelentős, 200 mikrogramm/liter mennyiségű, súlyosan egészségkárosító NMP-oldószert mutatott ki.

Keresztes László Lóránt feljelentést tesz a gödi szennyezés ügyében, elvárjuk a hatóságoktól, hogy derítsék ki a szennyezés forrását.

     Kiadó: LMP parlamenti frakciója

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.