2024. április 29. hétfő

2024. április 16., kedd 10:15

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye (2. rész)
    Budapest, 2024. április 16., kedd (OS) - Nagy Márton Robert Habeckkel miniszterrel és Florian Toncar államtitkárral egyeztetett Berlinben: kiemelt fontosságú az elektromos autózáshoz kapcsolódó töltőinfrastruktúra fejlesztése

A tárcavezető kiemelte, hogy Magyarország erős, versenyképes európai és német gazdaságban érdekelt. Fel kell venni a versenyt az amerikai és a kínai gazdaság rohamtempójú fejlődésével, az európai gyártást versenyképesség kell tenni. Ez a törekvés meg fog jelenni a 2024 második félévi magyar uniós elnökség versenyképességi prioritásai között is. Hazánk álláspontja szerint fokozni szükséges a digitalizációt, a támogatáspolitikát célzottabbá kell tenni, valamint olyan új egységes európai iparstratégiára van szükség, amely az ágazati szereplők véleményén alapszik.

Nagy Márton kiemelte, hogy míg 2018-ban Európában az újonnan eladott autók 1%-a volt tisztán elektromos, addig 2023-ban már közel 15%-a. A magyar kormány időben lépett, hazánkban az elektromos autógyártás területén 21 beruházás valósult meg vagy van folyamatban, több mint 16 milliárd euró értékben. Ennek eredményeképpen a járműipar és az elektromos járműgyártás ökoszisztémája Magyarországon erős, az ország exportjának közel 25%-át az akkumulátor és járműkivitel adja, az akkumulátorexport pedig GDP arányosan önmagában meghaladja az 5%-ot. A zöld energia a magyar gazdaság jövője.

Kiadó: Nemzetgazdasági Minisztérium