OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 30. kedd
Ismertető


2024. április 17., szerda 08:25

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2024. április 17., szerda (OS) - Czomba Sándor: A vendégmunkások aránya alacsony, a magyar emberektől nem vehetik el a munkahelyeket

    Magyarország a magyaroké, hazánkban csak a magyar állam által meghatározott célból, jogcímen, és feltételek teljesülése, valamint az állam ilyen döntése esetén lehet átmenetileg tartózkodni és munkát vállalni. Az új idegenrendészeti törvény és rendeletei is a lehető legszigorúbban szabályozzák a Magyarországon történő tartózkodást a külföldiek számára.

A Magyarországon tartózkodó külföldiek létszáma a KSH adatai szerint 2010 óta 53 ezerrel emelkedett, ami mindössze évi 4 ezer fős átlagos növekedést jelent. Szó sincs arról, hogy külföldiek tömege lepte volna el hazánkat az elmúlt évtizedben – hangsúlyozta Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

Az adatok azt mutatják, hogy 2010 és 2023 között Magyarországra érkezett 514 ezer külföldiből jelenleg kevesebb, mint a fele, 251 ezer fő tartózkodik hazánkban, ami a teljes népesség csupán 2,6%-a. Közülük 36 ezren tanulmányaik miatt tartózkodnak ideiglenesen hazánkban.

A hivatalos adatok szerint 2010 óta 324 ezer magyar állampolgár távozott külföldre, közülük pedig 219 ezren tértek vissza Magyarországra. A hazai vándorlási egyenleg ugyanakkor mintegy 40 ezer fős többletet mutat az elmúlt 13 évben. Ez annak köszönhető, hogy 143 ezer külföldön született magyar állampolgár tért haza Magyarországra.

     Kiadó: Nemzetgazdasági Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.