2024. május 6. hétfő

2024. április 24., szerda 13:12

Az Építési és Közlekedési Minisztérium közleménye
    Budapest, 2024. április 24., szerda (OS) - Az ÉTDR (Építésügyi hatósági engedélyeztetési eljárásokat Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer) működését szabályozó jogszabálytervezet az építési szabályok szigorítását szolgálja.

Az új, 2023-ban elfogadott, majd 2024 október elsején hatályba lépő, A Magyar Építészetről szóló törvény, példátlanul - de építész szakmai elvek mentén szigorítja, - hogy mi épülhet Magyarországon. Egyaránt szabályozza a legnagyobb közberuházásokat és a legkisebb magán építkezéseket, felújításokat is. A törvény értelmében nem elég csak a szigorított szabályoknak megfelelni, hanem az illetékes főépítész és tervtanács hozzájárulásával is rendelkezni kell. Ha ez nincs meg, vagy a szabályokat nem tartják be, nem lehet építkezni! A jövőben a településkép és az illeszkedés maximális szinten fog érvényesülni, amelyről nem a rosszindulat vagy az irigység, hanem az illetékes hatóság és a szakma dönt majd. Aki ezek után építkezik vagy felújít, a szigorú szabályoknak kell hogy megfeleljen, nem pedig a kéretlen kritikusoknak.

Kiadó: Építési és Közlekedési Minisztérium