2024. május 4. szombat

2024. április 24., szerda 18:10

A Védett Társadalom Alapítvány közleménye (1. rész)
    Budapest, 2024. április 24., szerda (OS) - A Védett Társadalom Alapítvány kéri az online gyermekvédelmi törvényjavaslat átdolgozását és kiegészítését

A Védett Társadalom Alapítvány (VDTA) szerint az Országgyűlésnek tegnap benyújtott online gyermekvédelmi törvényjavaslat fontos és jó irány, de még mindig nem védi a gyermekeket kellő mértékben az online térben.

Dr. Tóth Máté, a VDTA Budapest Bizottságnak vezetője szerint az online gyermekvédelmi törvényjavaslat hiába kötelezi az online platformokat a kiskorúak személyiségi jogainak védelmére, azt jogtechnikailag hibásan teszi, ami miatt a kötelezettség ismét üres szó marad csupán, azonban tudottan nem lesz jogilag kikényszeríthető. A digitális szolgálatásokról szóló EU-s törvény (DSA) kizárja, hogy Magyarország elektronikus rendszer üzemeltetését tegye kötelezővé a kiskorúak személyiségi jogait sértő tartalmak eltávolítása iránt. Az online gyermekvédelmi törvény szakmai előkészítői figyelmen kívül hagyták, hogy a kívánt jogalkotói célt más, kikényszeríthető módon viszont el lehetett volna érni, pl. az elektronikus kereskedelmi törvény módosítása helyett polgári jogi törvényalkotással, amit a DSA nem korlátoz.

Kiadó: Védett Társadalom Alapítvány