2024. május 7. kedd

2024. április 26., péntek 08:44

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye
    Budapest, 2024. április 26., péntek (OS) - Czomba Sándor: egyre többen lépnek a munkaerőpiacra

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján a foglalkoztatottak száma 2024 márciusában 4,746 millióra bővült, vagyis 38 ezer fővel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban.

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az adatokat értékelve kiemelte: a munkaalapú társadalom megszilárdult, a kormány sikerrel védte meg a magyar munkahelyeket és a családokat. A foglalkoztatáspolitikai eredmények egyértelműek, a Gyurcsány-korszakhoz képest 1 millióval dolgoznak többen, ráadásul átlagosan már több mint háromszor magasabb fizetésért.

Az államtitkár hozzátette, hogy a márciusi adatok szerint a foglalkoztatottság és a munkanélküliek száma egyaránt növekedett, miközben a regisztrált álláskeresők száma továbbra is mélyponton van. Czomba Sándor kifejtette, hogy a munkanélküliség jelenlegi emelkedése egyrészt átmeneti, másrészt azt jelzi, hogy egyre több, korábban inaktív személy lép be a munkaerőpiacra és válik aktívvá. Ez a gazdaság számára kifejezetten előnyös, a kormány céljaival összhangban mobilizálódik a hazai munkaerőpiaci tartalék, amely érdemben segítheti a magyar gazdaság munkaerőigényének kiszolgálását.

A kormány célja, hogy 2024-ben újraindítsa, 2025-ben pedig tovább emelje a gazdasági növekedés ütemét. Cél, hogy hazánk 2030-ra elérje az uniós fejlettségi 90%-át, amely érdekében az szükséges, hogy a GDP arányos beruházási ráta elérje a 30%-ot, a foglalkoztatási ráta pedig 85%-ra növekedjen.

Kiadó: Nemzetgazdasági Minisztérium