OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 17. péntek
Ismertető


2024. április 30., kedd 10:55

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye (2. rész)
    Budapest, 2024. április 30., kedd (OS) - A digitalizáció és a távközlés fejlesztését szolgáló nyilatkozatot írt alá a kormány a Yettel Magyarországgal és a Cetin Hungary-vel

    Az elmúlt évtizedekben a hazai mobilhálózatok mindig a nemzetközi élmezőnybe tartoztak, így a következő időszak célja, hogy az 5G hálózatok is minél szélesebb kör számára hozzák el a mobilitás és a nagy sávszélesség együtteséből származó előnyöket.  
Ahhoz, hogy e téren lépést tudjunk tartani a régiós versenytársakkal is, jelentős fejlesztésekre lesz szükség a következő években is, ehhez pedig minden távközlési szolgáltató, így a Yettel és a távközlési infrastruktúra szolgáltató CETIN részvételére is szükség van.
A megállapodásban foglaltak alapján az állam többek közt vállalta, hogy 2025. január 1-jétől megszünteti a hírközlési szolgáltatókat terhelő távközlési pótadót. A Közös Nyilatkozat értelmében a Yettel és a CETIN vállalja, hogy minimum 72 milliárd forint értékű mobil hálózatfejlesztési beruházást hajt végre 2024-2028 között. Ennek keretében jelentősen, akár 99%-ra növeli az országos 5G lakossági kültéri lefedettséget 2028 év végére, emellett együttműködik a kormányzattal az állami tulajdonú hálózatok fejlesztésében, továbbá 5G célú referenciaprojekteket bonyolít le, hogy ösztönözze a magyar vállalkozások 5G használatát. Mindemellett erősíteni kívánja a felhasználók kiberbiztonsági tudatosságát, és egyetemi együttműködéseket valósít meg.

     Kiadó: Nemzetgazdasági Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.