2024. május 17. péntek

2024. május 2., csütörtök 11:07

Az MSZP Országos Központjának közleménye
    Budapest, 2024. május 2., csütörtök (OS) - MSZP: Közvetlenül is férjenek hozzá uniós forrásokhoz az önkormányzatok!

Az Orbán-kormány az elmúlt 13 évben szisztematikusan véreztette ki az önkormányzatokat. Idén 124-gyel több önkormányzattól von el pénzt szolidaritási hozzájárulás címén az állam, tavaly még 724 önkormányzatnak kellett ezt az adót fizetnie, idén már 848 településnek.
A Fidesz kiüresítette az önkormányzatiságot, az uniós elveknek ellentmondva fosztotta meg jogaitól, forrásaitól és autonómiájától a városvezetéseket. A Fidesz szembe ment az EU által is ambicionált elvekkel és radikális központosítást hajtott végre. A közszolgáltatások jelentős részének megszervezéséről pedig a helyi viszonyokat nem ismerő, távoli központokban döntenek.
Az MSZP az önkormányzatokra, mint a demokrácia utolsó védőbástyáira tekint. Önálló, autonóm önkormányzatokra van szükség és a települési, járási önkormányzatokhoz kell kerülnie a legfontosabb alapellátási feladatoknak.
Az MSZP egy új Budapest törvény meghozatalát is sürgeti, amely világossá tenné a fővárossal kapcsolatos viszonyrendszert, és amely rendezné a feladatok, a hatáskörök és a források kérdését.
Szükség van arra, hogy a települések közvetlenül is hozzáférhessenek uniós forrásokhoz, ne csak a kormányon keresztül, a Fidesz befolyásával. A közvetlen EU-s források egyik élharcosa Tüttő Kata, az MSZP EP-képviselő-jelöltje, akihez hasonló jó szakemberek lendíthetik előre az önkormányzatok sorsát.

Dr. Varga László, az MSZP elnökhelyettese

Kiadó: MSZP Országos Központ