OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 17. péntek
Ismertető


2024. május 2., csütörtök 11:07

Az MSZP Országos Központjának közleménye
    Budapest, 2024. május 2., csütörtök (OS) - MSZP: Közvetlenül is férjenek hozzá uniós forrásokhoz az önkormányzatok!

    Az Orbán-kormány az elmúlt 13 évben szisztematikusan véreztette ki az önkormányzatokat. Idén 124-gyel több önkormányzattól von el pénzt szolidaritási hozzájárulás címén az állam, tavaly még 724 önkormányzatnak kellett ezt az adót fizetnie, idén már 848 településnek.
A Fidesz kiüresítette az önkormányzatiságot, az uniós elveknek ellentmondva fosztotta meg jogaitól, forrásaitól és autonómiájától a városvezetéseket. A Fidesz szembe ment az EU által is ambicionált elvekkel és radikális központosítást hajtott végre. A közszolgáltatások jelentős részének megszervezéséről pedig a helyi viszonyokat nem ismerő, távoli központokban döntenek.
Az MSZP az önkormányzatokra, mint a demokrácia utolsó védőbástyáira tekint. Önálló, autonóm önkormányzatokra van szükség és a települési, járási önkormányzatokhoz kell kerülnie a legfontosabb alapellátási feladatoknak.
Az MSZP egy új Budapest törvény meghozatalát is sürgeti, amely világossá tenné a fővárossal kapcsolatos viszonyrendszert, és amely rendezné a feladatok, a hatáskörök és a források kérdését.
Szükség van arra, hogy a települések közvetlenül is hozzáférhessenek uniós forrásokhoz, ne csak a kormányon keresztül, a Fidesz befolyásával. A közvetlen EU-s források egyik élharcosa Tüttő Kata, az MSZP EP-képviselő-jelöltje, akihez hasonló jó szakemberek lendíthetik előre az önkormányzatok sorsát.

Dr. Varga László, az MSZP elnökhelyettese

     Kiadó: MSZP Országos Központ

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.