2024. május 17. péntek

2024. május 2., csütörtök 11:21

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége közleménye (1. rész)
    Budapest, 2024. május 2., csütörtök (OS) - Az Agrárminisztérium fogalmi zavarban szenved: Egyszerűsítés ? bonyolítás; Érti valaki, amit a termelők adminisztrációs kötelezettségeinek teljesítésére szolgáló gazdálkodási napló (GN) kapcsán az Agrárminisztérium művelt és művel?

A tavalyi évet érintően arra kötelezték a termelőket, hogy egy működésképtelen, hibáktól hemzsegő, kezelhetetlen programon keresztül tegyenek eleget az adatszolgáltatásnak. Az államigazgatás is tisztában volt vele, hogy a sok milliárd forintból létrehozott felület gyakorlatilag használhatatlan, így végül számos könnyítéssel és határidőkitolással próbálták menteni a helyzetet.

A gazdatársadalomban egyöntetű konszenzus van a tekintetben, hogy ez 2024-ben nem ismétlődhet meg. A minisztérium könnyítéseket ígért, egyszerűsítést, a bürokratikus terhek csökkentését.

Ehhez képest épp egy őskáosz kialakulásának vagyunk a tanúi.

A történet pedig alapvetően jól indult. Az Agrárminisztérium - tanulva az előző évi kudarcból - lehetővé tette, hogy a gazdálkodók kizárólag papír alapon is vezethessék a gazdálkodási naplójukat és megszűntette a feltöltési kötelezettséget is. Volt olyan támogatási forma, ahol még a GN vezetési feltételeket is enyhítették.

Ezt követően jött a fekete leves.

Kiadó: Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége

Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.