OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 17. péntek
Ismertető


2024. május 2., csütörtök 11:22

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége közleménye (2. rész)
    Budapest, 2024. május 2., csütörtök (OS) -

    Egyrészt egy, a napokban megjelent rendeletben előírták, hogy a hazai mezőgazdasági terület több mint 60%-án (az úgynevezett nitrátérzékeny területeken) a papír alapon vezetett adatokat mégiscsak rögzíteni kell a NÉBIH által működtetett, csúfosan leszerepelt elektronikus felületen, másrészt pedig életben hagyták azt az előírást, ami meghatározott permetezések 24 órán belüli elektronikus bejelentését írja elő ugyanezen a felületen.

Ez utóbbi kapcsán - kis magyar abszurdként - érdemes megjegyezni, hogy a határidő betartása támogatási szempontból nem kötelező, de ha a termelő nem tartja be, akkor azért a NÉBIH megbírságolhatja.

Érti ezt valaki?  Miközben az EU a gazdák nyomására jelentős egyszerűsítéseket hajt végre, addig Magyarországon továbbra is felesleges adminisztrációs kötelezettségekkel sújtják a termelőket.

Nagyon úgy tűnik, mintha nem tudná a jobb kéz, hogy mit csinál a bal. A minisztériumnak azonnal felül kell vizsgálnia a gazdálkodási naplóval kapcsolatos döntéseit, világos, egyszerű, gazdabarát feltételeket kialakítva. Nem fogadható el érvként, hogy a feltöltési kötelezettségre azért van szükség, mert az Agrárminisztérium másképp nem tudja igazolni, hogy miért költöttek el több milliárd forintot egy alapvetően rossz programra.

A tét igazán nem csekély. Nem kellene 160.000 gazdálkodó életét ilyen fajta értelmetlen adminisztrációval megkeseríteni.

Bővebb felvilágosítás kérhető:
Vári Attila (0630-655-4617) és Dr. Máhr András (0630-952-7920)

     Kiadó: Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.