2024. május 17. péntek

2024. május 2., csütörtök 15:37

Az Építési és Közlekedési Minisztérium közleménye
    Budapest, 2024. május 2., csütörtök (OS) - Ismét lehet pályázni az Európai Örökség címre

A kulturális örökség védelméért felelős miniszter ismét meghirdette az Európai Örökség cím elnyerésére pályázó helyszínek nemzeti szintű előzetes kiválasztására vonatkozó pályázatot. Az Európai Örökség címet 11 év alatt eddig 22 tagország 67 helyszíne nyerte el, köztük négy magyarországi pályázó helyszín: 2015-ben a Páneurópai Piknik Emlékpark, 2016-ban a Liszt Ferenc Zeneakadémia, 2018-ban a Dohány utcai Zsinagóga, 2020-ban pedig Szentendre városa.
Az Európai Örökség cím általános célkitűzése, hogy az európai polgárokban, különösen a fiatalokban, az európai történelem és kulturális örökség közös értékeire és elemeire alapozva megerősítse az Európai Unióhoz való tartozás érzését, megszilárdítsa a nemzeti és regionális sokszínűség elismerését és élénkítse a kultúrák közötti párbeszédet.
A helyszínek előzetes, nemzeti szinten történt kiválasztását követően az Európai Bizottság 2026 első negyedévében, egy független szakértőkből álló testület ajánlása alapján hozza meg döntését az Európai Örökség cím odaítéléséről.
A pályázatok benyújtásának határideje: 2024. június 30.
A pályázati kiírás az Építési és Közlekedési Minisztérium honlapján található pályázatok/felhívások menüpontban érhető el.

Kiadó: Építési és Közlekedési Minisztérium