OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 19. vasárnap
Ismertető


2024. május 6., hétfő 16:11

A Kúria közleménye (2. rész)
    Budapest, 2024. május 6., hétfő (OS) -

    A szolidaritás és kölcsönös tisztelet biztosításában az Európai Unió Bíróságának kiemelkedő szerep jut azáltal, hogy nem csupán az uniós értékek és célok érvényesítése, de a tagállami hatáskörök és a legitim módon eltérő tagállami megközelítések által biztosított tagállami autonómia felett is éberen őrködik. Az Európai Unió Bíróságának – miként az számos esetben eddig is megtörtént – rá kell mutatnia az uniós hatáskörök és az uniós jog hatályának korlátjaira is.

Dr. Varga Zs. András beszédét azzal a gondolattal zárta, hogy az Európai Unió Bírósága képes hatékonyan megvédeni az alapszerződések keretei között az Unió pluralitását és a szubszidiaritás elvét, míg a tagállami felsőbíróságok képesek arra, hogy biztosítsák az uniós jog egységes alkalmazását az Európai Unió Bírósága által adott szempontok szerint, és a nemzeti jogot az uniós értékekre és célokra is tekintettel értelmezzék.
A szekcióülés vitájában a Kúria elnöke egy felvetésre adott válaszában utalt arra, hogy nincs abban semmi különleges, hogy 2004-ben olyan országok is csatlakoztak az Európai Unióhoz, amelyek közelebbi múltjában jelen volt az autoriter rendszerek tapasztalata. Ez ugyanis az Európai Közösségek, majd az Európai Unió egyik sajátossága, mégpedig alapítása óta. Éppen az az európai gondolat nagyszerűsége, hogy ezeket az eltérő tapasztalatokat összhangba tudta hozni.
     Kiadó: Kúria

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.