OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 19. vasárnap
Ismertető


2024. május 8., szerda 13:09

A Megoldás Mozgalom közleménye
    Budapest, 2024. május 8., szerda (OS) - A Megoldás Mozgalom elutasítja a gyónási titokra vonatkozó Fideszes módosító javaslatot!

    A Megoldás Mozgalom komoly aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy a gyónási titok és a kánonjog visszaélésszerű alkalmazása révén a gyermekbántalmazási ügyek eltussolására kerülhet sor. Emlékeztetünk mindenkit, hogy Krisztus tanításai szerint a legvédtelenebbek védelme mindenekfelett áll. Elutasítjuk a jelenlegi törvényjavaslatot, amely mentességet ad a papságnak a jelentési kötelezettség alól, lehetővé téve a szubjektív döntéseket arról, mi minősül gyónásnak. Sürgetjük, hogy a jelentési kötelezettséget minden állampolgárra egyformán alkalmazzák, és hozzanak létre olyan jelzőrendszert, amely egyaránt védi a gyónás diszkrécióját és a bántalmazott gyermekek érdekeit. Egyetlen bántalmazó jogai sem írhatják felül a bántalmazott gyermek jogait.

"Krisztus, aki mindig az elnyomottak és sebezhetők védelmezője volt, vajon mit mondana erről? Nem azt javasolná, hogy a törvény ne tegyen kivételt a papokkal, hanem kötelezze őket is arra, hogy jelentsék a bántalmazást, különösen, ha gyermekek az érintettek? Ez összhangban állna azon elvárásával, hogy a legkisebbek iránti felelősség mindenki számára elsődleges kell, hogy legyen.(Mt 18,6 - 18,11)"-mondta el Tóth Mihály, az Ökumenikus Egyház vezető lelkésze, a Megoldás Mozgalom EP-képviselőjelöltje.

A MEMO továbbra is csak olyan javaslatot támogat a gyermekvédelem területén, amely preventív módon, a jelenleginél átláthatóbb és szigorúbb szabályozást szorgalmaz.

     Kiadó: Megoldás Mozgalom

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.