2024. május 19. vasárnap

2024. május 8., szerda 13:09

A Megoldás Mozgalom közleménye
    Budapest, 2024. május 8., szerda (OS) - A Megoldás Mozgalom elutasítja a gyónási titokra vonatkozó Fideszes módosító javaslatot!

A Megoldás Mozgalom komoly aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy a gyónási titok és a kánonjog visszaélésszerű alkalmazása révén a gyermekbántalmazási ügyek eltussolására kerülhet sor. Emlékeztetünk mindenkit, hogy Krisztus tanításai szerint a legvédtelenebbek védelme mindenekfelett áll. Elutasítjuk a jelenlegi törvényjavaslatot, amely mentességet ad a papságnak a jelentési kötelezettség alól, lehetővé téve a szubjektív döntéseket arról, mi minősül gyónásnak. Sürgetjük, hogy a jelentési kötelezettséget minden állampolgárra egyformán alkalmazzák, és hozzanak létre olyan jelzőrendszert, amely egyaránt védi a gyónás diszkrécióját és a bántalmazott gyermekek érdekeit. Egyetlen bántalmazó jogai sem írhatják felül a bántalmazott gyermek jogait.

"Krisztus, aki mindig az elnyomottak és sebezhetők védelmezője volt, vajon mit mondana erről? Nem azt javasolná, hogy a törvény ne tegyen kivételt a papokkal, hanem kötelezze őket is arra, hogy jelentsék a bántalmazást, különösen, ha gyermekek az érintettek? Ez összhangban állna azon elvárásával, hogy a legkisebbek iránti felelősség mindenki számára elsődleges kell, hogy legyen.(Mt 18,6 - 18,11)"-mondta el Tóth Mihály, az Ökumenikus Egyház vezető lelkésze, a Megoldás Mozgalom EP-képviselőjelöltje.

A MEMO továbbra is csak olyan javaslatot támogat a gyermekvédelem területén, amely preventív módon, a jelenleginél átláthatóbb és szigorúbb szabályozást szorgalmaz.

Kiadó: Megoldás Mozgalom

Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.