2024. május 20. hétfő

2024. május 9., csütörtök 16:48

Az MSZP Országos Központjának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2024. május 9., csütörtök (OS) - Komjáthi Imre: Olyan európai minimumokra van szükség, amelyek biztosítják a munkavállalók egészségét

Május 9-én ünnepeljük az Európa-napot, ezen a napon az európai egység és béke van reflektorfényben. Fontos azonban, hogy a dolgozók biztonságára és védelmére is megfelelő figyelmet fordítsunk.

Egy Szigetszentmiklóson található ipari parkban tevékenykedik az az akkumulátor-feldolgozó vállalat, amelyben korábban olyan robbanás történet, amelyben két dolgozó életét vesztette. Olyan súlyos munkavédelmi visszaélések történtek itt, amelyek következtében még a munkavédelmi ellenőrök is rosszul lettek, valamint 13 munkavállaló súlyosan rákkeltő anyag következtében munkahelyi ártalmat szenvedett.

Az állam kiszolgáltatottá teszi a magyar dolgozókat, hiszen nem lép fel kellőképpen a munkavállalók érdekében, hanem a munkavédelmi szabályok lebutításával, az ellenőrzések csökkentésével csábítják Magyarországra a külföldi tőkét.  2010-ben még 1047 munkavédelmi és munkaügyi ellenőr tette a dolgát Magyarországon, mára ez 300 főre csökkent. A kormány a munkavédelmi szabályokat is felpuhította, ma már nem kötelező a munkavédelmi oktatás, sőt ma már a munkaegészségügyi és alkalmassági vizsgálatok sem kötelezőek. A tavalyi évben 20.658 munkabaleset történt és 62 halálos munkabaleset.

Kiadó: MSZP Országos Központ