OS Országos Sajtószolgálat
2024. július 27. szombat
Ismertető


2024. május 15., szerda 11:01

A Párbeszéd - ZÖLDEK közleménye (1. rész)
    Budapest, 2024. május 15., szerda (OS) - Zöld Jövedelemmel az igazságos klímaátállásért - Javaslatcsomag az Európai Unió Szociális Klímaalapjának magyarországi felhasználására

    Az Európai Bizottság a Zöld Megállapodás (Green Deal) csomag részeként a Szociális Klímaalap formájában pénzügyi eszközt is létrehozott a zöld átállás társadalmi hatásainak kompenzációja céljából. E keretből Magyarország közel 1100 milliárd forintot kaphat az energia- és mobilitási szegénység csökkentésére, kulcskérdés azonban, hogy a rendelkezésre álló európai és nemzeti forrásokat hogyan, milyen mechanizmusokon keresztül használjuk fel. A Megújuló Magyarországért Alapítvány honlapján publikált tanulmány e javaslatcsomagot mutatja be részletesen.

A Szociális Klímaalap hazai forrásokkal kiegészített keretének felhasználása a szerzők, Jávor Benedek, Budapest brüsszeli képviseletének vezetője és Kis Miklós újságíró, tanácsadó, elemző szerint valóban hozzá kell, hogy járuljon az átállás terheinek méltányosabb elosztásához a társadalomban. Hiszen a Szociális Klímaalap célja mindazok segítése, akiket különösen érint az energia- és közlekedési szegénység.

Magyarország a 65 milliárd eurónyi uniós forrásból több mint 2,8 milliárd eurónyira tarthat igényt – ez 385,5 forintos árfolyammal számolva (ezzel az árfolyammal tervezték az idei költségvetést) 1085,6 milliárd forint, amelyet 2026 és 2032 között lehet elkölteni.

     Kiadó: Párbeszéd - ZÖLDEK

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.