OS Országos Sajtószolgálat
2024. július 27. szombat
Ismertető


2024. május 15., szerda 11:01

A Párbeszéd - ZÖLDEK közleménye (2. rész)
    Budapest, 2024. május 15., szerda (OS) - Zöld Jövedelemmel az igazságos klímaátállásért - Javaslatcsomag az Európai Unió Szociális Klímaalapjának magyarországi felhasználására

    Bár az alap működése 2026-ban indul, a társadalmi vitának mielőbb el kellene kezdődnie, mivel az eddigi tapasztalatok alapján a kormány a zöldnek szánt szakpolitikai intézkedésekkel tovább növeli a társadalmi különbségeket, a felső középosztályt kedvezményezi, szociális és környezeti szempontból egyaránt megkérdőjelezhető vagy alacsony hatékonyságú programokat valósít meg. Tartani lehet attól, hogy a kormányzat az energiaszegénység csökkentése helyett – megtalálva a kiskapukat – inkább elektromosautó-vásárlási programokat biztosít majd az alap forrásaiból a jobb anyagi helyzetben lévőknek, hiszen az alap pénzei a közlekedés elektrifikációjára is fordíthatók.

Jávor Benedek és Kis Miklós úgy véli: mindenképpen el kellene kerülni, hogy a Szociális Klímaalap pénzeit a jelenlegi politikai rendszer szokásos kedvezményezettjei kapják. Ezért kidolgoztak egy, a Szociális Klímaalap pénzeinek elköltésére vonatkozó javaslatcsomagot, amelynek fő elemei az épületfelújítás és -korszerűsítés; a szilárd tüzelőanyagot használó, energiaszegény, elavult és/vagy balesetveszélyes fűtésrendszerű háztartások fűtés-korszerűsítésének támogatása; Iskolabusz-program, valamint a Zöld Jövedelem.
    
     Kiadó: Párbeszéd - ZÖLDEK

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.