OS Országos Sajtószolgálat
2024. szeptember 28. szombat
Ismertető


2024. június 10., hétfő 14:26

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete közleménye
    Budapest, 2024. június 10., hétfő (OS) - A BME rektorválasztás tisztaságáért!

    A rektorválasztás kiemelkedő esemény az egyetem életében, a rektor tevékenysége, döntései érdemben és hosszú távon befolyásolják az intézmény működését.
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) szenátusa június 10-i ülésén véleményezi a rektori pályázatokat, döntést hozva arról, hogy az egyetem legfőbb döntéshozó testületeként, az egyetemi autonómia egyik letéteményeseként melyik rektorjelölt kinevezését támogatja.
A szenátus tagjai június 5-én levelet kaptak a Műegyetem kancellárjától. E levél a BME konzisztóriuma külső tagjainak véleményét, az egyik rektorjelölt melletti állásfoglalását tartalmazta. A jelenlegi rektor (hivatalból konzisztóriumi tag) értesítette a szenátus tagjait, hogy a konzisztórium ülésén a rektori pályázók meghallgatása után sem szóbeli értékelés, sem szavazás nem történt, állásfoglalás nem született.
A konzisztórium Nemzeti Felsőoktatási Törvényben rögzített feladata a stratégiai döntések megalapozása, a gazdálkodás szakmai támogatása, ellenőrzése. Személyi kérdésekben nincs hatásköre!
A fentiek alapján a konzisztórium levelének kancellár általi továbbítása a BME szenátusának döntési autonómiájába való példátlan beavatkozás. Aggasztó, hogy olyan események terhelik a BME-n a rektorválasztás folyamatát, amelyek túllépik a jogszabályi kereteket, ellentétesek a BME szabályzataival és hagyományaival.
A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete elutasítja az egyetemi autonómia csorbításának minden formáját!

     Kiadó: Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


 
Tájékoztatjuk Kedves Olvasóinkat, hogy a Nemzeti Közleménytár valamennyi közleményét a megújult mti.hu oldalon találják. 2024. december 31-ig – a megújult felület mellett – még erről az oldalról is elérhetőek az OS közlemények.



Az Országos Sajtószolgálatról

Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.