2024. szeptember 8. vasárnap

2024. július 17., szerda 09:35

Az MSZP Országos Központjának közleménye
    Budapest, 2024. július 17., szerda (OS) - Az MSZP szerint az ingatlanárak emelkedésére a lakáslépcső lehet a megoldás

Hosszú évek óta tart az ingatlanárak emelkedése, 2022-2023 között például 19%-kal emelkedtek az árak. Az azt megelőző évtizedben, 2010 és 2021 között pedig összesen 118 százalékos áremelkedés volt, amely az egész unióban a második legmagasabb adat.

Az elmúlt egy évtizedben tehát a lakásárak nagyjából 2,5-szeresére nőttek, így a fiataloknak minden eddiginél nehezebb dolguk van akkor, ha önálló lakáshoz szeretnének jutni. Ezért olyan programot kell létrehozni, amely nemcsak egy szűkebb társadalmi rétegnek nyújt megoldást, hanem mindenki számára megteremti az önálló lakáshoz való hozzájutás lehetőségét.

A magyarok problémáit egy baloldali lakhatási politika segítené, ami nem más, mint a lakáslépcső. Ennek megvalósulásához egy állami bérlakásépítési program az első lépés, amivel jelentősen enyhíteni lehet a jelenlegi lakhatási válságot.

Habár külföldön az otthonbérlés akár egész életre vonatkozóan jó alternatívát jelent, addig Magyarországon a sajátos történelmi szokások és a szabadjára engedett lakáspiac miatt csak a saját tulajdonú ingatlan jelent tartós, végeleges megoldást.

Az MSZP szerint a lakhatás egy alapjog, ezért nem szabad hagyni, hogy csak a tehetősek számára legyen reális opció a saját ingatlanhoz való hozzájutás lehetősége.

Pusztai Patrik, az MSZP Országos Elnökségének tagja, az Ifjúsági Tagozat elnöke

Kiadó: MSZP Országos Központ

Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.

Tájékoztatjuk Kedves Olvasóinkat, hogy a Nemzeti Közleménytár valamennyi közleményét a megújult mti.hu oldalon találják. 2024. december 31-ig – a megújult felület mellett – még erről az oldalról is elérhetőek az OS közlemények.