2024. szeptember 8. vasárnap

2024. július 23., kedd 09:28

Az Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért közleménye (2. rész)
    Budapest, 2024. július 23., kedd (OS) -

"A CCHR pontosan ezeket a tényeket dokumentálta, és mivel a pszichiáterek elmulasztották, hogy önkontrollt gyakoroljanak és beismerjék a visszaéléseket, a CCHR-ra maradt, hogy lépéseket tegyen a páciensek további károsodástól való megóvásáért."
A Legfelsőbb Bíróság egyetértett: "Az egyes pszichiátriai gyakorlatokról, és különösen a kényszerbeutalásokról, a tudatmódosító gyógyszerek alkalmazásáról – főként, ha a betegek gyermekek vagy serdülők –, valamint a sebészeti vagy elektrokonvulzív kezelésekről szóló vita kiemelten fontos a mai társadalomban."
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is rendszeresen foglal állást az említett vitában, egy 2022-ben kiadott jelentésében például ez áll: "Mindenkinek joga van a méltóságteljes, emberséges és tisztességes ellátáshoz, amely tiszteletben tartja az emberi jogokat. Mégis túl gyakran fordul elő, hogy a mentális problémákkal élő emberek a világ legsúlyosabb emberi jogi visszaéléseit szenvedik el, méghozzá éppen az ellátásukért felelős egészségügyi szolgáltatók részéről."
A CCHR magyarországi csoportja, mely 30 éve vizsgálja ki és tárja fel a jogsértéseket a hazai pszichiátria területén, hasonló tapasztalatokkal rendelkezik ezen a téren: a feltárt és igazságszolgáltatás elé vitt ügyek arról tanúskodnak, hogy Magyarországon is gyakran és akár súlyosan sérülnek a páciensek jogai és méltósága. A szervezet rendszeresen viszi nyilvánosság elé az ilyen ügyeket, hogy a kialakuló társadalmi vita katalizálja az égetően szükséges változásokat.
     Kiadó: Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért

Tájékoztatjuk Kedves Olvasóinkat, hogy a Nemzeti Közleménytár valamennyi közleményét a megújult mti.hu oldalon találják. 2024. december 31-ig – a megújult felület mellett – még erről az oldalról is elérhetőek az OS közlemények.