OS Országos Sajtószolgálat
2024. szeptember 8. vasárnap
Ismertető


2024. július 23., kedd 14:59

A Várpark és Skanzen Dinnyés Alapítvány közleménye
    Budapest, 2024. július 23., kedd (OS) - Drégely várának makettje a Dinnyési Várparkban

    
472 évvel ezelőtt, 1552 júliusában halt hősi halált Szondi György, Drégely kapitánya, aki 146 katonájával védte a várat Ali pasával szemben. A vár 13. században még csak puszta föld volt, a tatárjárás után, IV. Béla parancsára épülhetett.1285-ben említik először oklevélben, a Hont nemzetség tulajdonaként. A vár katonai szerepe Buda 1541-es elfoglalása után lett jelentős, de miután török kézre került, a megrongálódott várat nem építették teljesen újjá. A 17. században egyre csökkent a szerepe, már nem volt használatban és állapota tovább romlott.

"Drégel sziklai várá"-nak manapság nehezen rekonstruálható még az alaprajza is, szerencsére elkezdődött a visszaépítése. A Várparkban anyaghűen, kicsinyített formában tekinthető meg a vár rekonstrukciós kísérlete, mely ásatási alaprajzok és egyéb történelmi források felhasználásával készült.

     Kiadó: Várpark és Skanzen Dinnyés Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


 
Tájékoztatjuk Kedves Olvasóinkat, hogy a Nemzeti Közleménytár valamennyi közleményét a megújult mti.hu oldalon találják. 2024. december 31-ig – a megújult felület mellett – még erről az oldalról is elérhetőek az OS közlemények.



Az Országos Sajtószolgálatról

Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.