OS Országos Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető


2004. június 30., szerda 14:17

Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének közleménye
    Budapest, 2004. június 30., szerda (OS) - Az Országos Sajtószolgálat az alábbi közlemény kiadására kapott felkérést:

    
    Az ombudsmantól kérjük az immunterápia támogatásának átláthatóvá tételét

    Mint ahogyan erről az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül már 2004. január 25-én és február 10-én is hírt adtunk, hazánkban az allergiás betegek azon - sajnos töredékarányt képviselő - hányada sem kapja meg megbízható, kiszámítható körülmények között a számára orvosilag ajánlott immunterápiát, akiknek ez tényleges gyógyulási esélyt is jelenthetne.
    A legtöbb allergiásnak az orvostudomány és a gyógyszeripari lehetőségek jelenlegi állása szerint nincs reménye arra, hogy betegségétől véglegesen megszabaduljon, kezelésük tehát gyógyulás helyett legfeljebb a tünetek elnyomását, a betegség szinten tartását vagy az állapotromlás fékezését ígérheti. Mindez az egyén és a társadalom számára is igen költséges, élethosszig tartó folyamatot jelent, és sajnos nem lehet kizárni azt sem, hogy a kezelés a beteg számára további mellékhatásokkal járhat, sőt, nőbeteg esetén a születendő gyermekére nézve is káros következményekkel fenyegethet.
    Az allergiások egy kisebb, de növekvő hányadánál azonban lehetőség nyílik arra, hogy egy legfeljebb néhány éven át tartó, többnyire szakaszosan visszatérően alkalmazott immunterápiával a beteg érzékenysége az őt terhelő allergénnel szemben igen nagy mértékben lecsökkenthető, gyakorlatilag megszüntethető legyen.
A terápia sikeressége esetén tehát mind az egyén, mind a társadalombiztosítás megszabadulna az említett, igen költséges, élethosszig tartó kezeléstől, annak költségeitől és az egyéb káros következmények veszélyétől is.
    Magyarországon azonban úgy tűnik, ezek a pozitívumok nem elegendőek az immunterápia következetes alkalmazásához. Az Országos Egészségügyi Pénztár egy tavalyi kormányrendeletre hivatkozva egyrészt jövedelemnyilatkozathoz kötötte az immunterápiához szükséges gyógyszerek támogatását, másrészt minden ellenkező ígéretével szemben (az érintettek 99 százaléka számára a gyógyszerellátás támogatásának folytatását ígérték) hihetetlen mértékben lelassította az egyéni elbírálási körbe sorolt engedélyek kiadását.
    A gyógyszereket a betegek többségének az allergén szezonális megjelenése miatt, még az adott időszakot megelőzően, kúraszerűen kellett volna megkapnia, de ez a pótlólagos követelményekkel járó ügyintézés és a jogállaminak legkevésbé sem mondható felvilágosítási és iratkezelési eljárások miatt igen nagy hányaduknál meghiúsult. Ez a már előző szezonban megkezdett gyógykezelésben részesülők számára a korábbi kúra értelmetlenné válását is jelentette.
    Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége az említett kormányrendeletben előírt megkötések és az OEP eljárása miatt az állampolgári jogok országgyűlési biztosához, dr. Lenkovics Barnabáshoz fordult, mert véleményünk szerint sérült az alábbi alkotmányos jogok érvényesülése:
    - a jogbiztonság, a korábban pozitív elbírálásban részesültek esetében a már folyamatban lévő kezelés utólagos megszüntetése révén,
    - a lehető legmagasabb szintű egészséghez való jog, mivel a potenciálisan lehetséges meggyógyítás helyett a beteg csak az élethosszig tartó tünetcsillapítást kapja, ráadásul tartós mellékhatásoknak kitéve, azok egészségügyi, anyagi és életminőségbeli következményeivel együtt (adott esetben születendő gyermekét is veszélyeztetve), ráadásul a költséghatékonyabb eljárás alkalmazása helyett a nemzetgazdaság teherbíró képességét, ezen belül a többi beteg egészségügyi ellátását biztosító egészségügyi alapot is ésszerűtlenül, tartósan megterhelve,
    - a betegek önrendelkezéshez kapcsolódó joga, arra nézve, hogy a lehetséges beavatkozások tekintetében a kezelését érintő döntésekben részt vegyen, mivel az immunterápia vállalására vonatkozó korábbi döntése (a rövid távú gazdasági érdekeknek alávetve) utólag megkérdőjeleződik, a korábban vállalt esetleges kockázat értelmetlenül vállalttá válik,
    - az emberi, illetve az állampolgári jogokhoz való hozzáférés, az anyagi háttérnek egy igen kevéssé jellemző résztényezője szerinti megkülönböztetés miatt.

    
    Pós Péter,
    az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ) elnöke,
    a Nemzeti Egészségügyi Tanács tagja
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.