OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 16. kedd
Ismertető


2004. október 26., kedd 16:59

Nyílt levél Kóka János miniszter úrnak
    Budapest, 2004. október 26., kedd (OS) -

    N Y Í L T   L E V É L

Dr. Kóka János Miniszter Úr         Budapest, 2003. október 20.
Gazdasági és Közlekedési Minisztérium


Tisztelt Miniszter Úr!

A 16/2001.(VI. 25.) GM. rendelet, mely - az Egészségügyi Miniszter véleményének meghallgatásával - felmentést adott a Hungaroring Rt.-nek a Gazdasági reklámtevékenységről szóló 1997. évi LVIII. törvényben foglalt dohányreklámok közzétételére vonatkozó tilalom alól, 2003. augusztus 30-án lejárt!!!

Az EU Directive 2003/33/EC számú Határozata – az EU országai számára - tiltja a dohány termékek mindennemű (ide értve a Forma 1-es motorsport futamokon történő) reklámozását!

A 2003. augusztus 3-8-i Helsinki Világkonferencia, amely az egész világra kiterjedő és a dohányreklámok mindennemű tiltására vonatkozik, felszólította az aláíró országokat (közöttük Magyarországot is), hogy a WHO új dohányzásellenes keretegyezményét mielőbb ratifikálják.

A WHO keretegyezménye a dohányreklámok - legrövidebb időn belüli – teljes tilalmát kezdeményezi.
13. cikk 1.  A Részes Felek felismerik, hogy a reklámozás, promóció és szponzorálás teljes betiltása csökkentené a dohánytermékek fogyasztását.
13. cikk 2. A Részes Felek, alkotmányukkal vagy általános alapelveikkel összhangban, belekezdenek az összes dohányreklámozás , -promóció és szponzorálás teljes betiltásába.
(..)
A WHO keretegyezményt Magyarország aláírta és 2004. március 8-án ratifikálta. Ez a vállalás már kötelezi Magyarországot a fentiek alkalmazására.

Nyomatékosan kérjük a Gazdasági és Közlekedési Miniszter Urat, hogy ne adjon ki a 16/2001.(VI. 25.) GM. rendelethez hasonló újabb rendeletet.

A tiltott dohányreklámok nemzetközileg bizonyítottan az ifjúság addiktálását célozzák. A dohányzás következményeként minden 15 percben meghal egy magyar állampolgár. Ez naponta 100 halottat jelent. A 2001-es adatok szerint a dohányzás által okozott összes károk naponta 2 milliárd forintra tehetők (700 milliárd forint/év).

Két törvény, több mint 100 jogerős bírósági ítélet, a Legfelsőbb Bíróság 2004 szeptember 7-i, Kfv.III.37.021/2004/5. számú Ítélete, az Alkotmány és egy alkotmánybírósági határozat, egy ombudsmani határozat, mind tiltja a dohányreklámok mindennemű elhelyezését!

Kanadában a Montréáli Forma 1-es futamot dohányreklámok nélkül is megtartják!!!

Belgiumban a Forma 1-es futamot csak dohányreklámok nélkül engedélyezi a kormány!

Meg kívánjuk jegyezni, hogy a Mogyoródi Forma 1-es Magyar Nagydíj futam nincs veszélyben, mert a nemzetközi példák egyértelműen bizonyítják, hogy a dohányreklámok helyét más nagy cégek szponzorálása helyettesíti!!!

Országos Dohányfüstmentes Egyesület (ODE)

Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért

Fodor József Iskolaegészségügyi Társaság

Füstírtók Egyesülete, Alapítvány

Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ)

Budapesti Szent Ferenc Kórház Alapítvány

Magyar Rákellenes Liga

Levegő Munkacsoport

Pápai Pariz Egészségnevelési Országos Egyesület
    Kiadó: Országos Dohányfüstmentes Egyesület (ODE)

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az OS-anyagok nem az MTI kiadás részei, szó szerint továbbított szövegeiért a közlő a felelős.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.