OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2005. február 28., hétfő 17:35

Nyílt levél Rácz Jenő egészségügyi miniszternek
    Budapest, 2005. február 28., hétfő (OS) -

    
Dr. Rácz Jenő                                     Budapest, 2005. február 28.
Egészségügyi Miniszter Úr


Tisztelt Miniszter Úr!

    Kérjük a Miniszter Urat, hogy tartson ki írásban adott ígérete mellett, és ne engedje meg, hogy az egészségügyi tárca a 15 napos válaszadási határidőt elmulasztva, ha ki nem is mondva, de technikailag  hozzájáruljon ahhoz, hogy  a Hungaroringen, 2005 július végén tartandó Forma 1-es futamon dohányreklámok jelenhessenek meg. Kérjük védje meg gyermekeink egészségét, hiszen a dohányreklámok kifejezetten nekik szólnak!
    Medgyessy Péter volt miniszterelnök lemondásakor utalt arra, hogy véleménye szerint a gazdasági tárca  tele van korrupciós ügyekkel . Nos, a mi tapasztalataink a dohányzással kapcsolatban egybecsengenek Medgyessy Péter véleményével. Biztosak vagyunk abban, hogy a gazdasági tárca mindent el fog követni, foggal-körömmel fog küzdeni, annak érdekében, hogy a Forma 1 Magyar Nagydíjon megjelenhessenek a dohányreklámok.
    A Hungaroring Rt. a magyar parlamentnek az Európai Unió direktíváját elfogadó határozatát úgy kívánja kijátszani, hogy a Forma 1 Magyar Nagydíjat egy nappal az Európai Unió dohányreklámot tiltó direktívájának hatályba lépése előtt rendezi, a gazdasági tárca lelkes asszisztálása mellett. Már most felhívjuk a Miniszter úr figyelmét arra, hogy a gazdasági tárca nemcsak a Forma 1-en, képviseli a multinacionális dohányipar érdekeit, hanem a gazdasági reklámról szóló törvényt is meg fogja próbálni az egészségünk kárára módosítani.
    Kivételszabályok nélküli  teljes dohányreklám tilalmat” tartalmazó gazdasági reklámtörvényt kérünk és követelünk. Erre vállalt kötelezettséget Magyarország az Európai Unió direktívájának átvételekor, és ezt a szándékot tükrözi, hogy a magyar parlament ratifikálta a WHO Dohányzáselleni Keretegyezményét. Kérjük, a Miniszter urat, ne engedje meg, hogy az egészségvédő civil szervezeteket kirekesztve készüljön bármilyen dohányzást érintő egészségvédő jogszabály-módosítás.
    Ne feledje, hogy minden 15 percben meghal egy magyar állampolgár (naponta százan) a dohányzás következtében, és hogy a dohányzás naponta több mint 2 milliárd forint kiadást jelent a magyar adófizetőknek.

Országos Dohányfüstmentes Egyesület (ODE)

Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért

Egészségünkért a XXI. Században Alapítvány

Fodor József Iskolaegészségügyi Társaság

Levegő Munkacsoport, Országos Környezetvédő Szövetség

Füstirtók Egyesülete, Alapítvány

Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

Budapesti Szent Ferenc Kórház Alapítvány

Magyar Rákellenes Liga

Pápai Páriz Egészségnevelési Egyesület


    Kiadó: Országos Dohányfüstmentes Egyesület (ODE)

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az OS-anyagok nem az MTI kiadás részei, szó szerint továbbított szövegeiért a közlő a felelős.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.