OS Országos Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető


2005. december 22., csütörtök 13:25

A szabad Magyar Rádióért, és a valóságos sajtószabadságért!
    Budapest, 2005. december 22., csütörtök (OS) - A Magyar Rádió műsorát értő kb. 15 millió magyar, és nem magyar Tisztelt Hallgatónak!

    A Magyar Rádió Tisztelt Vezetőinek, Főszerkesztőinek, Felelős Szerkesztőinek!
A Magyar Rádió Közalapítvány Tisztelt Kuratóriumi Tagjainak!
Az Ország Házában képviselettel rendelkező pártok Tisztelt Elnökeinek!
Sólyom Lászlónak, a Magyar Köztársaság Tisztelt Államfőjének!

Talán ideje már úgy megszólalnia a Magyar Rádiónak, és a nemzeti főadó működését biztosító intézmény tulajdonosi testületének jogkörével rendelkező Kuratóriumnak is, ahogyan az a jelenlegi helyzethez illő. Ahhoz a helyzethez, amihez hasonló nem volt a Magyar Rádió 80 éves történelmében.
Ma, amikor a törvényhozás olyan törvénnyel szabályozza a közszolgálati feladatú média három műsorszolgáltató intézményének működését, amely az elnök tartós hiányában vagy a működést lehetetleníti el, vagy a működtetésért felelősöket kényszeríti tudatos törvénysértésekre.

A Magyar Rádió még funkcióban lévő felelős vezető szerkesztőinek mindenkinél inkább lehetőségük van arra, hogy a lehető leghatékonyabb módon elősegítsék ennek az alkotmányossági szempontból is súlyosan aggályos helyzetnek a rendezését.

Lehetőségük van például arra, hogy az Antenna Hungáriával még érvényben lévő sugárzási szerződés hátralévő időszakában minden hírműsort egy a következő mondatokhoz hasonló tartalmú hírrel indítsanak:

A Magyar Rádió kivételesen önmaga helyzetéről tudósítja elsőként tisztelt hallgatóit. Ennek indoka csak az lehet, hogy a médiatörvényben egyedüliként nevesített közszolgálati feladatú, kiemelt jelentőségű rádióként, nemzeti főadóként, további törvényes működése, és egyáltalán műsorszolgáltatása is végveszélybe került a rendszerváltozás után 15 évvel.
Ennek csak egy példája, hogy a műsor sugárzását biztosító szerződése 2005. ....... ...-án, lejár, és elnök hiányában nincs, aki a szerződést jogszerűen meghosszabbítsa.
Komoly veszélye áll fenn tehát annak, hogy a még hátralévő .... nap elmúltával a Magyar Rádió 80 év folyamatos műsorszolgáltatás után elnémul.
A helyzet megoldására kizárólag a parlamenti pártoknak, illetve az általuk jelölt, és a parlament által megválasztott kuratórium elnökségének van lehetősége. Az Európai Unió tagországaiban egyedülálló állapot rendezésének felelőssége tehát őket terheli.

Abban az esetben, ha egy a fentihez hasonló kezdőhírt minden hírműsor elején bemondana a Kossuth Rádió, elképzelhető, hogy nagyon rövid időn belül eredményesen megoldódna az elnökválasztás, és még az is lehetséges, hogy a Magyar Rádió nemsokára valóban Szabad Magyar Rádióvá válhatna.
Ezzel a demokratikus jogállamisághoz való visszatérés tekintetében még az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója előtt újra példaadó eredményt érne el a Rádió.

A felelősség és a lehetőség mindannyiunké!

Tisztelettel:

Pós Péter, a Magyar Rádió Közalapítvány társadalmi kurátora
(az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége elnöke)

    Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Rt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.