OS Országos Sajtószolgálat
2024. március 19. kedd
Ismertető


2006. május 28., vasárnap 11:39

A politika magán kezdi a reformokat:nyilvános Gyurcsány Ferenc első kilenc törvényjavaslata az állam és a politikai átalakításáról - a Kormányszóvivői Iroda közleménye (1. rész)
    Budapest, 2006. május 28., vasárnap (OS) - Indul az országreform. Az Új Magyarország felé vezető első lépés, hogy átalakítjuk az államot és a politikát: a posztok és a képviselők számát csökkentjük, az előjogokat megnyirbáljuk, a pártfinanszírozást átláthatóvá tesszük, az összeférhetetlenségi szabályokat szigorítjuk, a jogalkotás minőségét javítjuk. Ez a célja annak a kilenc törvénytervezetnek, amelyekről Gyurcsány Ferenc ügyvezető és kijelölt miniszterelnök még a kormányalakítás előtt egyeztetni szeretne az ellenzéki pártokkal, és amelyek elfogadásához kétharmados többség kell a parlamentben. A javaslatok nyilvánosak, azokat mindenki elolvashatja a www.miniszterelnok.hu internetes oldalon.

    Magyarország történelmi lehetőség előtt áll. A jövő évtől annyi pénzt fordíthat fejlesztésekre Európai Uniós forrásokból, mint korábban még soha. Ez lehetőséget ad rá, hogy Magyarország újjászülessen, és ismét naggyá váljon: ne csak felzárkózni legyen képes a világ legfejlettebb országaihoz, hanem néhány gondosan kiválasztott és előrelátóan fejlesztett területen visszakerülhessen az élvonalba is.

    Az országreform tehát nem a cél, hanem az eszköz. Az országreform a fenntartható fejlődés, a biztos és kiszámíthatóan emelkedő életszínvonal alapfeltétele, a cél pedig az, hogy néhány év múlva Magyarország minden polgára úgy érezze, könnyebb lett az élete. Hogy több legyen a lehetőség és kevesebb a teher. Hogy egyre nehezebb legyen leszakadni, de egyre könnyebb felemelkedni. Hogy a magyarok biztos megélhetést adó munkahelyen dolgozzanak, rendezett kórházakban gyógyuljanak, színvonalas iskolákban tanuljanak, és   nem utolsó sorban   egy jól működő állam szolgálja őket.

    Az állam ugyanis lemaradásban van a polgáraihoz képest. Az elmúlt bő másfél évtizedben a magyar emberek és a magyar vállalkozások alkalmazkodtak az új kihívásokhoz, ezer és egy dologban változtattak az életük folyásán. Az állam azonban mozdulatlanságba dermedt.

    Az államnak és a politikának tehát magán kell kezdenie a reformot: olyan állapotba hozzuk a magyar államot a hivatali ügyintézés egyszerűsítésétől a politika megújításáig, hogy az hatékonyan tudja szolgálni az Új Magyarország céljait.

    Ebben jut felelősség mindenkinek: az Új Magyarország viszonyítási pontja nem lehet sem a múlt, sem a bal- vagy a jobboldal, hanem csakis a jövő és a versengő világ. Itt az ideje, hogy a jövővel mérjük magunkat, ne pedig pártokkal, szekértáborokkal.

    Gyurcsány Ferenc ügyvezető-, s egyben kijelölt miniszterelnök ezért kezdeményezett egyeztetést az Országgyűlés ellenzéki pártjaival, hogy még az új kormány megalakulása előtt legyen lehetőség megvitatni, és ha lehet, meg is állapodni néhány fontos, kétharmados parlamenti döntést igénylő kérdésben.

    (folyt. köv.)


    Kiadó: Kormányszóvivői Iroda

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja  az OS-be beadott  közleményeket,  a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett  közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.