OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2006. augusztus 29., kedd 12:05

A Zöld Könyv, mint kiszolgáltatásunk eszköze
    Budapest, 2006. augusztus 29., kedd (OS) - Egészségügyünk megújítása igen veszélyes lépés előtt áll. Politikai zsarolásra alkalmas helyzetbe került egy ellentmondást nehezen tűrő, 5 százalékos parlamenti erejű harcos csapat, amely tudná, merné, és tenné is, ha hagynánk nekik. Céljuk megvalósításában nem gátolják őket alkotmányos elvek, törvények, választási eredmények, ellenben makacs kitartással hirdetik a piaci viszonyok mindenhatóságát. Akkor is, ha tizenhat éve tapasztaljuk, hogy a módszerváltás előtti ígéretek közül talán éppen ez volt a legnagyobb, a legkárosabb hazugság.

    A megoldást a nyári uborkaszezonban, egy Zöld Könyv című (kérdezz, tudjuk a választ, ránk bízhatod magad jellegű) füzetben kínálják, és társadalmi megvitatást ígérnek a csapdát észrevenni is esélyteleneknek. Rövid idő alatt kiderült az is, hogy az álvita kiértékelésének módszere szintén hamis.

A legkisebb baj még az lenne, hogy a kábítás alapeszközét ismeretlen, a nevüket sem vállaló szerzők követték el, és a füzetet törvénysértő módon, az uniós átláthatósági elvárásokat is felrúgva, ismeretlen mennyiségű közpénzért, ismeretlen kapcsolatok által megtalált ismeretlen nyomdában nyomtatták ki.

A lényeg az, hogy a vékonyka füzet tartalma is csalárd. A szerzők a lehetséges kérdések közül célzatosan kiválasztott, majd félrevezetően irányított felvetések útján vonnak le előre elvárt következtetéseket. Ez a témához méltatlan, piaci technikákra emlékeztető módszer elég ok ahhoz, hogy felmentsen a részletes megvitatás elvárásának együttműködéssel történő teljesítése alól.

Az egészségügyként bemutatni próbált hazai betegségügy, annak a társadalom esélyeit döntően meghatározó volta miatt már vészhelyzetben van, de egyelőre nem pillanatnyi állapota, hanem a legutóbbi években egyre markánsabb, mindent piacosítani törekvő, és a hatalomban sajnos komoly zsarolási lehetőséghez jutott erők vágyai miatt.

Vészhelyzetben vagyunk ugyan, de még rajtunk áll, hogyan döntünk.

Megállj-t mondunk-e az 5 százalékos törpepárt egészségügyünket biznisszé züllesztő mohóságának, vagy tehetetlenségünket kimutatva hagyjuk magunkat ismét belesodorni egy a képviseleti demokráciát csak a hatalomszerzés nyűgös eszközének tekintő, de a kinyilvánított választói akaraton gátlástalanul átlépő, újabb diktatúrába.

Most kell jól döntenünk, mert némaságunkkal kiszolgálóként vétkessé válva akár az ország vészkorszakba sodródását is elősegíthetjük.

Aki olvasta a II. világháborús Vészkorszakkal foglalkozó Kollaboráció vagy kooperáció? című könyvet, tudja, mi a különbség a diktatúrák által kényszerített kiszolgálás és a demokráciákban lehetséges együttműködés között.

Persze, ha engedjük, hogy egy ilyen ügyben is rólunk, de nélkülünk, sőt ellenünk döntsenek, akkor is tengethetjük még itt életünket, de csak esélytelen kiszolgáló páriaként kushadva az arctalan rablótőke műveleti területén.
Bővebben: www.abosz.hu/idoszerukerdesek.html

Budapest, 2006. 08. 29.

Pós Péter
az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége elnöke

    Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.