OS Országos Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető


2006. szeptember 13., szerda 12:31

Feljelentés és közérdekű bejelentés a magyar egészségügy lezüllesztése miatt
    Budapest, 2006. szeptember 13., szerda (OS) - A Legfőbb Ügyészséghez fordult az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének elnöke ismeretlen tettes elleni feljelentéssel, az egészségügyi ellátórendszer átalakítása folyamán, különösen a sürgősségi betegszállításban és az ellátásban tevékenykedő intézmények finanszírozásának megszervezése keretében nagy valószínűséggel tömegesen megvalósult, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt, valamint közérdekű bejelentéssel az egészségügyi ellátáshoz fűződő állampolgári alapjogok durva sérelme miatt.

    Az elnök a rendőrség helyett azért fordult feljelentésével közvetlenül a Legfőbb Ügyészséghez, mert véleménye szerint a lehetséges tettesi körben akár közjogi tisztség betöltésén alapuló mentességet élvező személy felelőssége is szóba jöhet, és a büntetőeljárásról szóló törvény szerint ilyen esetekben kizárólag az ügyészség végzi a nyomozást, illetve ezen belül közvádas bűncselekmény vagy szabálysértés miatt a legfőbb ügyész indítványozza a mentelmi jog felfüggesztését.

Az érdekképviseletet alapszabályában rögzített betegszervezet képviselője szerint a közpénzekből gazdálkodó Egészségügyi Minisztérium, esetleg a Kormány döntéshozatali rendszerében olyan döntések születhettek, amelyek kimeríthetik a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés fogalmát.
A Büntető Törvénykönyv szerint erről van szó, ha valaki foglalkozása szabályainak megszegésével mások egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki.

A legutóbbi időkben a legkülönbözőbb irányultságú sajtó hírei szerint is sérülnek az egészségügyi törvényben előírt alapelvek, így az esélyegyenlőség, de az egészség meglévő szintjének megőrzésére és a további betegségek, illetve a betegség súlyosbodásának megelőzésére való lehetőség is. Nem teljesül az a törvényi előírás, amely szerint egészségügyi szolgáltatások feltételrendszerének a szolgáltatás szakmai tartalmán, illetve a megbetegedésben szenvedők egészségi állapota által meghatározott szükségletekhez igazodva, és költséghatékony eljárásokon kellene alapulnia.

Ezzel szemben a törvényben meghatározott veszélyeztető állapot áll fenn, olyan helyzet, amelyben az azonnali intézkedés hiánya a beteg életét vagy egészségét közvetlenül fenyegető helyzetet eredményezhet.
Röviden: sérül a betegeknek az egészségügyi ellátáshoz való joga.

A beadvány szerint komolyan kell vennünk az egészségügyről szóló törvényben rögzített célok, alapelvek teljesülését, többek között a következőket:
    az egyén egészséghez fűződő érdekének és jóllétének elsőbbséget kell élveznie,
    az egészség döntő hatással van az egyénre, a családra, a munkára és ezáltal az egész nemzetre,
    az egészség megőrzését és helyreállítását az egészségügy eszközrendszere a gazdasági feltételrendszerrel együtt, és az egészséget támogató politikával kiegészülve képes szolgálni.

Bővebben: www.abosz.hu/idoszerukerdesek.html

Budapest, 2006. 09. 13.

Pós Péter elnök, Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

    Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.