OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető


2006. szeptember 21., csütörtök 16:04

Egy lelkileg beteg miniszterelnök a társadalmat is megbetegíti (3. rész)
    Budapest, 2006. szeptember 21., csütörtök (OS) -

    Nagyon remélem, hogy a miniszterelnök nem fogja rossznéven venni, ha némileg rövidítve a fent említett szakcikkből itt idézem azt a tünetcsoportot, amelyet, ha nem is a teljességében, de rá, és sajnos még jó néhány ismert magyar politikusra jellemzőnek gondolok.

Nárcisztikus (önimádó) személyiségzavar

Mértéktelenül énközpontú, önszerető, képtelen a másik érzéseit, gondolatait észrevenni, kizárólag magával törődik, magát felsőbbrendűnek gondolja, olyan embernek, akire más szabályok érvényesek, akinek különleges jogai vannak. Kapcsolatai felszínesek, társai önszeretete fenntartásában eszközök, arra kellenek, hogy kiszolgálják, dolgozzanak helyette, felnézzenek rá, elismerjék. Hogy mindenki csak őt istenítse, ezért rövid ideig még megnyerő, elbűvölő is tud lenni. Viselkedése gyakran irigy, mohó, követelődző, mert mindent a magáénak akar tudni. A nárcisztikus ember nem adja fel könnyen, az istenítés vágyától hajtva gyakran találjuk a tudomány, politika, művészet csúcsain őt. Céljának elérése miatt akár az önfeláldozás, alázat álarcát is magára veszi, de e mögött is felsőbbrendűségi, önimádó gondolat, késztetés lakozik.
Kudarc esetén visszahúzódik, de ezt is saját nagysága jeleként mutatja. Saját jelentőségét, a világban való szerepét hatványozottan többnek éli meg, sikeresnek, tökéletesnek, hatalmasnak érzi magát, gondolatai állandóan e körül járnak. Az ilyen ember rendkívül sérülékeny, a légvárait ért enyhe kritika is indulatot, feszültséget, dühöt vált ki benne, ezért az ilyen helyzeteket próbálja kerülni.
Kedvességet, melegséget vár, de viszonozni képtelen.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jó példát mutathatna valamennyi őt követő jelölt számára. Döntésével erkölcsi kötelességévé tehetné a posztját betölteni kívánóknak, hogy végleges jelöltségük elfogadása előtt előzetesen és önkéntesen személyiségzavar irányában elvégzendő vizsgálatukat kérjék.

Ennyit Magyarország mindenkitől megérdemel, aki valóban a hazája üdvéért akar szolgálni! Aki pedig erre nem lenne hajlandó, azzal szemben különösen indokolt az óvatosság.

A fentiekhez fontos kiegészítő anyag hallgatható meg Kopp Mária egyetemi tanárral, a Magatartástudományi Intézet igazgatójával és Karátson Gábor íróval, festővel folytatott rádiós beszélgetésből, amelyet Lakatos Tamás ortopéd sebész, Az én Hazám műsorfolyamban kifejtett gondolatait követően, a műsor folytatásában (a reklám után) hallgathatunk meg:
http://real1.radio.hu:8080/ramgen/kossuth/2006/09/20/2006-09-20-k06.rm?start=0:33:00.0


Budapest, 2006. szeptember 21.


Pós Péter,
az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ) elnöke,
a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal (NEK) állandó résztvevője,
a kormány konzultatív testülete, a Nemzeti Egészségügyi Tanács (NET) tagja

    Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.