OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető


2007. február 14., szerda 17:58

Diktatúrákra jellemző, félelemvezérelt gyógyszerellátás az EU-tag Magyarországon
    Budapest, 2007. február 14., szerda (OS) - Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének elnöke adatokat gyűjt abból a célból, hogy ismeretlen, bár remélhetőleg megismerhető tettes elleni feljelentést tehessen annak a betegek egészségét, adott esetben életét veszélyeztető helyzetnek az okozója ellen, akinek tevékenysége miatt a megfélemlített orvosok az előző felírást követő egy hónapon belül nem merik felírni a betegek számára nélkülözhetetlen, következő havi gyógyszeradagot. Emiatt átmenetileg még a súlyos betegek is gyógyszerellátás nélkül maradhatnak.

    Naponta találkoznak a betegek azzal a komoly problémával, hogy a következő havi gyógyszert időben, azaz nem az utolsó napon felíratni szándékozva, nem kapják meg a szükséges receptet, mert az előző felírás óta még nem telt el 30 nap.
Vannak olyan, például a beteg megfelelő légzéséhez nélkülözhetetlen, adott esetben akár életmentő hatású gyógyszerek, amelyeknek gyári kiszerelése éppen a havi mennyiséget, például napi kétszeri, azaz összesen 60 belégzésre elegendő gyógyszert tartalmazzák. Ezek esetében természetes, hogy a betegnek nem fogyhat el a gyógyszere például hétvégén, sőt a minimális biztonságérzetéhez szükséges az is, hogy ne csak néhány gyógyszerbelégzésre elegendő mennyiség legyen nála.
A vonatkozó jogszabály, az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet 11. szakasza egyébként sem írja elő ezt az a megfélemlített orvosokra kényszerített embertelen gyakorlatot, hiszen csak annyit ír elő, hogy az orvos – egyszeri kiadásra – legfeljebb 30 napra elegendő gyógyszermennyiséget rendelhet. Az OEP szerint jogszabályi alapja a fent leírt gyakorlatnak nincs.

Tudni szeretnénk, hogy ki a felelős azért, hogy az emberek gyógyítására, nem pedig jogi csűrcsavarok elemzésére hivatott orvosok olyan körülmények között kényszerülnek tevékenységük folytatására, hogy többet kell foglalkozniuk az őket fenyegető beígért büntetések kivédésével, mint betegeik gyógyításával. Ha pedig vannak ennek az állapotnak felelősei, akkor azoknak egy jogállamban súlyosan bűnhődniük kell.

Fontos észrevennünk, hogy Magyarországon a 16 éve beígért rendszerváltás ellenére ismét a fortélyos félelem igazgat. Ezt a kifejezést ugyan József Attila használta a két világháború közötti Magyarországra, de újra okkal használható.

Nem tűrhető tovább, hogy hazánk egészségügyét az ostobán vakmerő, felelőtlenségen alapuló embertelen pénzközpontúság, vagy rosszabb, de egyáltalán nem elképzelhetetlen esetben, amelyet a nap-nap után tapasztalható, sorozatosan egy irányba mutató jelenségek egyre inkább alátámasztani látszanak – szándékos népirtó vágyak irányítsák.

Kérjük, tapasztalataik közlésével támogassák munkánkat!

További csatlakozó információk és elérhetőségeink a www.abosz.hu honlapon.


Budapest, 2007. február 14.


Pós Péter elnök

    Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.