2024. március 29. péntek

2007. május 1., kedd 13:35

Féken tarthatod asztmádat, ha nem Magyarországon élsz!
    Budapest, 2007. május 1., kedd (OS) - A 2007. évben május 1-jére esett Asztma Világnap üzenete: Féken tarthatod asztmádat! Magyarországon élve azonban nincs okunk elhinni az egyébként biztató ígéretet. Számunkra úgy tűnik, egészségügyünk vezetői számára nem fontos a nyilvántartott 200 ezer asztmás életminősége, életkilátásai. Még kevésbé fontos nekik, hogy a ma még csak enyhén asztmás gyermekek ne váljanak majd súlyos betegekké vagy rokkantakká. Eggyel több okunk volt tehát, amiért nem ünnepeltünk május elsején.

Az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Unió bizottságának Tiszta levegőt Európának nevű munkacsoportja szerint Európában légszennyezéssel összefüggő okok miatt évente 300 ezer ember hal meg. A nagyrészt az autók és egyéb közlekedési eszközök keltette, és a sűrű beépítettség miatt is feldúsuló városi szennyeződések dioxin, és nehézfém tartalma kétségkívül asztmát, más légzési nehézségeket illetve egyéb betegségeket is okozhat.
Ez még az egészséges felnőtteket is veszélyezteti, de persze leginkább a leggyengébbeket, a gyerekeket, időseket, a krónikus betegeket. Azokat, akik számára nálunk az esélyegyenlőség alkotmányos ígérete már csak annyi, mint egy hazug reklámé.
    Az említett adatok ugyanis nem zavarják sem a hasztalanul képzett Dr. Horváth Ágnes egészségügyi minisztert, aki a bezárásra ítélt Svábhegyi Gyermekgyógyintézet kapcsán a tiszta levegőt is gyógyszerrel pótolhatónak állította, sem Dr. Falus Ferenc országos tisztifőorvost, aki tüdőgyógyász voltát hangsúlyozva, még hónapokkal később is, álságosan tudományoskodó kiegészítésekkel bizonygatta lényegében ugyanezt a képtelenséget.
    Dr. Horváth Ágnes később nem restellte még azt is fejtegetni, hogy ha azt mondanák egy asztmásnak, hogy a jó levegő gyógyít, a betegszervezetek tüntetnének.
    Nem tüntetnénk, de természetesen nem hisszük azt sem, hogy a jó levegő önmagában elég. Mint ahogyan, főként az éppen most lezüllesztett, és a betegeket kíméletlenül veszélyeztetve megváltoztatott gyógyszerellátási feltételek mellett, a gyógyszer sem elég.
    A diktatúrákra jellemző mértékben megfélemlített orvos-szakmai szervezetektől nem várhatjuk el, hogy etikai eljárást folytassanak az említettek ellen. Nem kockáztathatjuk, hogy képviselőiken keresztül a betegek számára még meglévő, de máris veszélyeztetett gyógyító intézményeket tegyenek ki a hatalom esetleges bosszújának.
    A 2007. évi Asztma Világnap körülményeinkre pontosított üzenete számunkra a következő.
    Féken tarthatod asztmádat, ha nem nyugszol, amíg eléred, hogy megszabadulj a magyar egészségügy felelőtlen felelőseitől, a tisztségükre alkalmatlan, azt pusztán politikai megbízhatóságukkal kiérdemlő, hazugságokat gátlástalanul vállaló vezetőktől.
    Akár Horváth Ágnes leendő gyermekei érdekében is!
    A miniszterelnök felelőssége eldönteni, van-e még közünk az Európai Unióhoz.

Lásd még: www.nol.hu/cikk/424973,www.abosz.hu/idoszerukerdesek.html és www.antsz.hu

Budapest, 2007. 05. 01.

Pós Péter elnök